Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat în cadrul Adunării Generale a CMR că peste 600 de medici au plecat să muncească în străinătate în primele două luni ale anului.
El a amintit că din anul 2007 au plecat din ţară pentru a lucra în străinătate 18.000 de profesionişti din sănătate, una dintre cauzele pentru care aceştia migrează fiind chiar actualul statut de funcţionari publici pe care îl au.
Potrivit preşedintelui CMR, acest statut nu este reglementat printr-o serie de legi concrete iar medicul devine astfel "subiect al infracţiunilor asociate funcţionarilor publici" şi actorul unor conflicte de interese, în care primează cele ale statutului în raport cu medicii sau pacienţii.
În opinia profesorului doctor Vasile Astărăstoae pentru ca medicii să rămână în ţară ar fi necesară modificarea Codului penal, care prevede că medicii sunt angajaţi în calitate de funcţionari publici în spitalele publice.
"Medicii nu sunt în UE funcţionari publici. În reglementarea profesiei de medic nu funcţionează numai norma juridică, ci cea etică reprezentată de codurile deontologice. Normele etice primează în raport cu cele juridice în reglementarea profesiei medicale. În România medicul este echivalat cu funcţionarul public. Acest status nu este reglementat printr-o serie de legi coerente", a afirmat Astărăstoae.
El a spus că din această cauză medicul practică o medicină defensivă şi apare neîncrederea în relaţia medic-pacient. Totodată, medicul devine în acest context subiect al infracţiunilor asociate funcţionarilor publici, a adăugat şeful CMR.
Sursa: AGERPRES