Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Florida (UF), zaharina, îndulcitorul artificial al cărei consum a fost legat multe decenii de apariţia cancerului, ar putea avea un efect inhibitor asupra celulelor cancerigene.
Studiul relevă că zaharina "are capacitatea de a inhiba o enzimă prezentă în multe tipuri de cancer", care face ca "celulele tumorale să supravieţuiască şi să intre în metastază", notează într-un comunicat Robert MacKenna, profesor de Biochimie şi Biologie Moleculară a Facultăţii de Medicină a UF.
Cercetătorii cred că zaharina ar putea astfel contribui la dezvoltarea de medicamente care să ducă la "tratarea cancerelor mai agresive care afectează sânii, ficatul, prostata, rinichii sau pancreasul".
După ce au realizat o serie de experimente preliminare, cercetătorii au studiat efectele zaharinei asupra celulelor maligne ale cancerului mamar.
"Am văzut practic cum indicele de creştere a celulelor cancerigene descreşte lent când intrau în contact cu îndulcitorul", a relevat McKenna, care a condus studiul. "Zaharina era văzută până acum ca un personaj negativ, când ar putea fi de fapt eroul filmului", a conchis McKenna.
Rezultatele studiului centrului universitar din Gainesville (Florida) vor fi prezentate în cursul zilei de miercuri de Societatea Americană de Chimie în cadrul Convenţiei de la Denver.
Sursa: AGERPRES