Senatorii au dat marţi vot favorabil propunerii legislative pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, conform căreia spitalele publice, dar şi toţi achizitorii publici din reţeaua de sănătate, care aparţin MS, altor ministere şi instituţii, autorităţilor administraţiei locale, indiferent de tipul şi sursa fondurilor publice de care dispun, vor publica în mediul online, pe site-ul achizitorilor, toate facturile de achiziţii aferente ultimului trimestru.
Publicarea se va face după anonimizarea datelor cu caracter personal şi în termen de cel mult 60 de zile de la încheierea trimestrului, cu asigurarea accesului online continuu la aceste informaţii de interes public timp de cinci ani.
Neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de actul normativ constituie contravenţie şi se sancţionează de către CNAS astfel: cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei aplicată conducătorului achizitorului pentru nepublicarea online a facturilor de achiziţii publice; cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei aplicată conducătorului achizitorului pentru publicarea online selectivă a facturilor de achiziţii publice; cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei aplicată conducătorului achizitorului public pentru neasigurarea accesului continuu la facturi timp de 5 ani.
Propunerea a fost iniţiată de senatorul independent Valeriu Todiraşcu. "Legea va salva mai multe vieţi omeneşti şi va obliga corupţii şi risipitorii să se gândească de două ori dacă cheltuie nechibzuit banii", a susţinut în plen Valeriu Todiraşcu, subliniind că şi-a însuşit toate observaţiile Consiliului Legislativ. Potrivit acestuia, stoparea deturnării a peste 300 milioane de euro anual din banii sănătăţii se poate realiza printr-o măsură preventivă, simplă şi necostisitoare.
Ministerul Sănătăţii nu a susţinut însă propunerea. Potrivit secretarului de stat în MS, Iulian Chiriac, între argumentele pentru care proiectul de lege a fost respins de minister se află faptul că scopul propus nu se susţine, că se solicită eforturi suplimentare din partea personalului, dar şi că nu se precizează cine este beneficiarul informaţiilor publicate, cum se va face analiza şi care este baza legală în care se va face raportarea eficienţei măsurii.
Sursa: AGERPRES