Potrivit unui studiu realizat de institutul de cercetări INPA din Brazilia, fructul de camu-camu are rol în reducerea grăsimilor şi zahărului din sânge în cazul adulţilor sănătoşi.
Camu-camu (Myrciaria dubia) este un arbust din Amazonia, unde creşte, de obicei, în apropierea apei, iar fructul său este considerat cel mai bogat în vitamina C de pe planetă.
Rezultatele dovedesc potenţialul benefic al vitaminei C şi, în special, al camu-camu în ceea ce priveşte sănătatea, pentru că acest fruct s-a dovedit mai eficient în reducerea nivelurilor de lipoproteine decât acidul ascorbic sintetic, afirmă cercetătorul Francisca Souza, într-un comunicat al INPA (Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia).
Studiul a fost realizat cu două grupuri de control. Unul dintre ele a primit camu-camu sub formă de pulbere, iar celălalt a primit vitamina C sintetică.
Persoanele din primul grup au înregistrat o creştere evidentă a valorilor serice ale acidului ascorbic şi o reducere semnificativă a valorilor glicemiei. În cazul celor din al doilea grup, s-a produs doar o slabă scădere a acestor din urmă valori.
Potrivit responsabililor studiului, care cercetează de mai bine de zece ani proprietăţile camu-camu, vitamina C conţine un procentaj mare de antocianină, substanţă care acţionează ca antioxidant şi previne boli cardiovasculare şi unele tipuri de cancer.
Camu-camu se foloseşte deja, pe plan mondial, ca adjuvant în tratarea depresiei şi întărirea sistemului imunitar.
Sursa: AGERPRES