Prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii şi al Societăţii de Neurologie din România, a declarat că patologiile neurodegenerative îngrijorează comunitatea ştiinţifică şi practicienii din cauza creşterii treptate a incidenţei şi prevalenţei acestora, numărul acestor boli urmând să crească semnificativ, aproape dublându-se într-un orizont de timp mai lung.
"(...)odată cu creşterea speranţei de viaţă, patologia degenerativă şi şansa ca apariţia bolii să fie mai observabilă este mai mare.
Pe de altă parte, datorită actualelor posibilităţi de a diagnostica boala şi asistenţei medicale, foarte multe boli sunt diagnosticate probabil mai devreme şi mai mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi. În acest sens, să spunem, ar fi un mecanism relativ în cifre absolute şi, ca tribut pe care noi îl plătim civilizaţiei, este şi această dinamică pe care o trăim, tot ceea ce înseamnă nivelul general al modului în care ne ducem viaţa, un anumit tip de comportament şi alimentaţie, stresul cotidian, toate apasă, fără ca să poată fi astăzi definite aceste elemente ca factori de risc direcţi", a explicat preşedintele SNR.
El a adăugat că stresul de abia acum începe să fie intens studiat, în special în patologia cerebrală vasculară şi să fie definit din ce în ce mai mult ca un factor de risc direct, până acum fiind socotit ca unul indirect.
"În general, patologia neurodegenerativă dacă este să ne referim strict la anumite tipuri, subtipuri de boli, este o categorie de afecţiuni cu determinism multifactorial, neputându-se arăta un singur factor. Determinismul este foarte complex şi ţine de modul în care organismul, cu toate mecanismele lui de adaptare, intră şi are un impact cu tot ceea ce înseamnă mediu - însemnând de la natură până la mediul antropomorf, a subliniat prof.dr. Dafin Mureşanu.
Sursa: AGERPRES