Spitalele orăşeneşti, precum şi cele care fac parte din spitalele municipale, sunt condamnate la închidere în cazul în care nu este regândită finanţarea lor, a declarat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.
'Atrag atenţia Guvernului, Ministrului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări să regândească finanţarea mai ales pentru spitalele orăşeneşti şi parte din spitalele municipale pentru că, dacă se continuă aşa, spitalele astea sunt condamnate la închidere prin proasta finanţare', a declarat, luni, pentru AGERPRES, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas.
Prezent la o acţiune de protest a angajaţilor spitalului din Cîmpeni, Marius Sepi a menţionat că joi va fi o mişcare de protest şi la Iaşi, urmând ca în 7 aprilie să fie pichetate ministerele Muncii, Sănătăţii şi al Finanţelor.
'Mesajul acesta este că în toate judeţele unde sunt probleme cu finanţarea colegii noştri de la Sanitas vor protesta tocmai ca un semnal de alarmă că lucrurile nu mai pot funcţiona aşa', a afirmat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas.
Aproape două sute de angajaţi ai Spitalului Orăşenesc din Cîmpeni şi localnici au protestat luni, inclusiv prin pichetarea Primăriei, în încercarea de a atrage atenţia asupra stării de 'dificultate' cu care se confruntă unitatea sanitară care deserveşte peste 50.000 de locuitori din Munţii Apuseni.
'Vrem tichete', 'Stop discriminării salariale', 'Stop umilinţei' şi 'Avem nevoie de spital' sunt doar câteva din mesajele inscripţionate pe bannerele purtate de către protestatarii adunaţi în curtea spitalului. Ulterior, aceştia au pornit în marş spre Primărie, pe drum alăturându-li-se în acţiunea de protest şi localnici.
'Oamenii sunt îngrijoraţi că, pe actualul management, spitalul se duce încet, încet spre închidere', a spus, pentru AGERPRES, Marius Sepi. El a adăugat că angajaţii reclamă faptul că de şase ani nu şi-au luat drepturile niciodată integral şi că deşi legea prevede plata sâmbetelor şi a duminicilor, acest drept nu a fost respectat. Angajaţii spitalului susţin că ar mai fi şi alte sporuri care nu le sunt plătite şi că, de câţiva ani, le-au fost tăiate şi tichetele de masă. De asemenea, protestatarii spun că neîncadrarea corectă în grila de salarizare ar fi un alt motiv de nemulţumire.
De exemplu, o asistentă şi-a exprimat nemulţumirea că, după 30 de ani vechime, primeşte "în mână" doar în jur de 1.200 de lei, iar o infirmieră a afirmat că are puţin peste 700 de lei după 25 de ani de muncă.
Spitalul din Cîmpeni, dat în folosinţă în 1986, are aproape 190 de angajaţi şi 125 de paturi finanţate de Casa de Asigurări de Sănătate Alba.
Sursa: AGERPRES