Joi, 19 martie, lucrările la clădirea viitorului Centru de Cercetare în Medicină Avansată şi Medicină Translaţională, finanţate cu fonduri europene, au fost inaugurate de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iulia Haţieganu" din Cluj-Napoca.
Proiectul 'Dezvoltarea infrastructurii de cercetare integrată pentru medicină avansată şi medicină translaţională în vederea creşterii competitivităţii ştiinţifice la nivel internaţional în domeniile pentru sănătate' - MedFUTURE, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, propune crearea şi dezvoltarea unui centru de cercetare de înaltă performanţă în domeniul medicinei avansate, crearea şi dezvoltarea unor noi concepte la nivel molecular pentru înţelegerea mecanismelor ce duc la apariţia unor boli precum şi la identificarea unor tratamente personalizate adaptate genotipului pacientului, utilizând tehnologii state of the art şi metode minim invazive.
'Pentru realizarea acestui deziderat se vor integra performanţele în domeniu realizate de către beneficiarul finanţării, Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca, dezvoltarea acestui centru cât şi potenţialul real de implicare a utilizatorilor industriali prin susţinerea şi dezvoltarea unor firme inovatoare şi, implicit, crearea şi dezvoltarea unui pol de excelenţă în domeniul cercetării medicale avansate în regiune. Crearea acestui tip de laboratoare cu acces deschis reprezintă, alături de activitatea de cercetare fundamentală şi translaţională în domeniul medicinei avansate, şi garanţia unor performanţe tehnologice prin deservirea lor de către specialişti formaţi în ţară şi mai ales în străinătate prin întoarcerea acasă a knowhow-ului obţinut în laboratoare de excelenţă', au explicat reprezentanţii UMF.
Rezultatele aşteptate ale proiectului sunt: realizarea construcţiei clădirii cu destinaţie specială pentru Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată, dotarea acesteia cu mobilier şi echipamente specifice de ultimă generaţie, asigurarea, ulterior, a unor servicii de specialitate potenţialilor beneficiari interesaţi (universităţi, institute de cercetare, agenţi economici, autorităţi publice locale, etc.).
Valoarea totală a proiectului este de 37.150.572,33 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 30.000.000 lei. Proiectul va fi implementat pe o durată de 17 luni.
La evenimentul inaugural a fost prezent şi ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, alături de conducerea universităţii şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Sursa: AGERPRES