Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", Dan Mircea Enescu, a declarat că centrul de excelenţă în tratarea copiilor cu probleme cardiace al instituţiei va fi funcţional cel târziu în luna iunie.
"Centrul îşi va începe activitatea maxim în luna iunie. (...) Nu cred că vom opera la început mai mult de 50 de cazuri în primul an, iar, în anul următor, sperăm la 150-200. Suntem aproape în faza finală de a deschide noul centru.
Clădirea este gata, aparatura va sosi. Există o colaborare cu spitalul din Israel, dar şi cu clinica din Târgu Mureş. Ministerul Sănătăţii (MS) ne-a recunoscut ca centru anul trecut. Vor fi 85 de paturi, dintre acestea 50 prin reorganizarea spitalului şi 35 de la MS. Vor lucra 119 persoane, dintre acestea 14 medici, 69 de asistente", a afirmat Enescu.
El a subliniat că Primăria sectorului 1 a finanţat cu 16,5 milioane lei construcţia clădirii în care îşi va desfăşura activitatea centrul, iar 30 de milioane lei au fost asiguraţi de Ministerul Sănătăţii pentru aparatura necesară.
Secretarul de stat Dorel Săndesc a spus că Ministerul Sănătăţii doreşte să fie înfiinţate astfel de centre şi la Iaşi şi Timişoara.
Spitalul Clinic de urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" şi Rotary International District 2241 România au lansat, miercuri, campania umanitară "Salvaţi inima unui copil", care are ca prim obiectiv pregătirea de specialişti români - cinci medici şi patru asistente, care vor fi trimişi la specializare la Clinica Wolfson din Israel.
După terminarea stagiului, specialiştii vor face parte din echipa medicală a Centrului de excelenţă în tratarea copiilor cu probleme cardiace, ce va fi inaugurat în cadrul spitalului din Capitală.
"Aceştia se vor alătura echipei de patru cadre medicale, care au fost deja specializate la Spitalul Wolfson începând din 2013, din fonduri asigurate în totalitate de Rotary International District 2241 România: un chirurg, un cardiolog, un anestezist, şi un perfuzionist", a spus viceguvernatorul Rotary International District 2241 România, Victor Martin.
Al doilea obiectiv al campaniei umanitare constă în trimiterea unui număr de 20 de copii cu afecţiuni cardiace severe, care nu pot fi tratate încă în România, pentru a fi operaţi la Clinica Wolfson din Israel.
Campania de strângere de fonduri prin SMS ( 2 euro) are alocat numărul unic 8837 apelabil din orice reţea de telefonie fixă şi mobilă şi este derulată între 16 martie şi 10 mai.
"Până acum am strâns 60.000 de euro. Sperăm să se strângă 40.000 de euro prin intermediul campaniei de SMS", a afirmat Martin.
Banii strânşi vor fi utilizaţi pentru acoperirea cheltuielilor de transport pentru echipele de medici, copiii şi mamele care îi însoţesc în vederea efectuării intervenţiilor chirurgicale în Israel, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor administrative şi ale analizelor medicale amănunţite.
Specializarea echipelor medicale va continua şi în 2016.
Sursa: AGERPRES