În urma unei testări pentru autism a 361 de copii din grădiniţele din Târgu Mureş, în 16 cazuri s-a constatat prezenţa unor simptome care ar putea indica prezenţa acestei afecţiuni, a anunţat preşedintele Fundaţiei Alpha Transilvană, dr. Alexandru Lupşa.
Doctorul Lupşa a arătat că screeningul în grădiniţe s-a făcut în cadrul Proiectului 'ACCES - Reţea pentru incluziunea socială a copiilor cu Tulburări din Spectrul Autist', finanţat printr-un grant elveţian. El a subliniat că este importantă diagnosticarea completă neurologică a celor 16 copii suspecţi de autism, în contextul în care este îngrijorătoare creşterea procentului de persoane cu autism la nivel mondial, începând din anul 2007.
'În întreaga lume, procentajul s-a modificat simţitor. Este cutremurător faptul că, din 2007, cu o frecvenţă de un caz la 2500 de persoane sănătoase, astăzi în lume se vorbeşte de una din 100 de persoane sănătoase care primeşte un diagnostic de autism. Asta înseamnă şi pentru societate o modificare clară de strategie. Noi, în acest proiect, am generat un screening pe un eşantion populaţional şi aceste procente pe care le-am evaluat, conform screeningului, care urmează să fie complet evaluate neuropsihiatric, probabil că o să ne apropie de acest procent statistic, de 1%, la nivel populaţional. Nu cred că trebuie să ne îngrijorăm, pentru că autismul nu este o boală contagioasă, nu este mortală, dar atâta timp cât avem o abordare corectă, cât recunoaştem precoce manifestările unui spectru autism, a unei persoane care nu reuşeşte să găsească un contact şi o comunicare corectă în societate, avem şi posibilităţile de a face o intervenţie precoce şi de a ne maximiza şansele ca această persoană să devină una uşor adaptabilă, sănătoasă aparent, chiar dacă ştiinţa medicală ne spune că o persoană autistă nu se vindecă, în esenţă, niciodată', a arătat dr. Alexandru Lupşa.
Potrivit acestuia, proiectul ACCES a urmărit, în special, crearea infrastructurii de integrare în şcoli a copiilor care suferă de această boală, prin crearea unui mecanism la care participă specialiştii, părinţii, copiii şi educatorii.
'Acest proces de integrare nu este numai un slogan. Este vorba despre un proces prin care se descoperă abilităţile şi se formează prin educaţie vocaţională specializată toate abilităţile acestor copii pentru a putea fi integraţi, se face o pregătire asiduă cu părinţii, ca să poată găsi metodele necesare continuării la domiciliu a terapiei, se face o discuţie foarte serioasă cu educatorii (...). Noi cred că am reuşit să dezvoltăm la Târgu Mureş un nucleu extrem de pozitiv, coagulând aceste resurse şi aducând împreună părinţi, copii, educatori, specialişti, care au asigurat, timp de un an, în cadrul acestui proiect, o monitorizare a copiilor la şcoală, învăţându-i să se adapteze, obişnuindu-i pe ceilalţi copii cu ei', a subliniat medicul.
Proiectul 'ACCES - Reţea pentru incluziunea socială a copiilor cu Tulburări din Spectrul Autist' a fost derulat de Fundaţia Alpha Transilvană în perioada octombrie 2013 - martie 2015.
Managerul de proiect, Vargancsik Iringo, a arătat marţi că, timp de 18 luni, s-a lucrat cu copiii, părinţii şi educatorii, care joacă un rol important în integrarea acestora, şi că 50 de cadre didactice au urmat cursuri de formare profesională despre autism.
Conform evidenţelor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi protecţia Copilului Mureş, în judeţ există 20 de elevi cu autism în învăţământul de masă şi 66 în învăţământul special.
Proiectul 'ACCES - Reţea pentru incluziunea socială a copiilor cu Tulburări din Spectrul Autist' a fost realizat în colaborare cu Fundaţia Mozaik, organizaţia Autism Europe şi Consiliul Judeţean Mureş, fiind finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român.
Sursa: AGERPRES