Institutul Cantacuzino nu poate produce vaccinul antigripal pentru sezonul 2016/2017, dacă nu primeşte într-o lună, cel mult două, finanţare, a declarat Adrian Onu, directorul demisionar al instituţiei.
Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a audiat marţi conducerea Institutului Cantacuzino privind unele deficienţe constatate la elaborarea Contractului cadru pentru acordarea asistenţei medicale pe anul 2015, precum şi la elaborarea normelor de aplicare.
"Dacă primim o finanţare pentru producţie în timp util, adică într-o lună, o lună şi ceva, putem să construim echipa ca să avem o anumită cantitate de vaccin, dacă nu, vom avea peste încă un an, 2017/2018", a spus Onu, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă va exista vaccin antigripal în sezonul 2016/2017.
El a explicat că vaccinul se va produce abia în 2017/2018 dacă nu se primeşte finanţare în scurt timp, pentru este "nevoie de un timp pentru restartarea producţiei".
Adrian Onu a precizat că datoriile Institutului Cantacuzino se ridică în acest moment la 27 de milioane lei.
"Datoriile noastre se ridică undeva total la 27 de milioane de lei, inclusiv cu prognoza pe martie. Din asta, o parte datoriile sunt către bugetul de stat , pentru că au fost plătiţi oamenii ca să fie ţinuţi fără să fie plătită datoria la bugetul de stat, asta este partea pe care Ministerul de Finanţe doreşte să o compenseze, şi o parte este datoria la furnizori", a arătat Onu.
El a spus că "nu toate datoriile se pot şterge", punctând că datoriile la furnizori trebuie finanţate, ele nu se pot şterge.
În cadrul dezbaterilor din Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, unde a fost audiată conducerea Institutului Cantacuzino, reprezentantul Ministerului Finanţelor a precizat că din perspectiva ministerului nu există nicio reţinere în a da avizul favorabil pentru ştergerea tuturor datoriilor institutului.
"Există posibilitatea să se dea ajutor de stat legal, numai că trebuie să fie documentat, documentul de bază cerut şi de Consiliul Concurenţei a fost realizarea unui studiu (...). Urmând ca acest studiu să stea la baza avizului pe care îl va da Consiliul Concurenţei în momentul în care ordonanţa de urgenţă va ajunge pe circuitul de avizare. Din perspectiva noastră, atât timp cât acest proiect de ordonanţă de urgenţă va avea avizul Consiliului Concurenţei (...) nu există nicio reţinere în a da avizul favorabil pentru ştergerea tuturor datoriilor. Excepţie fac eventualele datorii la bugetul local, acestea nu ţin de ANAF (...)", a subliniat reprezentantul Ministerului Finanţelor.
Sursa: AGERPRES