Potrivit unui studiu realizat în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgul Mureş, 34% dintre studenţi sunt fumători, a declarat coordonatorul proiectului "Universitatea medicală liberă de fumat", profesor doctor Kikeli Pal.
'Fumatul este o boală (dependenţa de nicotină), care reprezintă o problemă majoră de sănătate publică mondială. Pe plan mondial fumează circa 1 miliard de persoane, din care decedează 4 - 5 milioane de fumători. Corpul medical are o responsabilitate majoră în lupta contra fumatului.
Faţă de această situaţie realitatea arată că peste 50% dintre medicii din România fumează, în parte din cauza lipsei dobândirii unor cunoştinţe teoretice şi deprinderi practice în timpul studiilor universitare - 34% dintre studenţii UMF sunt fumători. Din acest motiv, UMF Târgu Mureş în colaborare cu Fogarty International Center, pe baza recomandărilor OMS, a demarat proiectul 'Universitate medicală liberă de fumat' în martie 2014. Pornind de la analiza datelor evaluării obiceiului fumatului a 3.203 studenţi de la facultatea de medicină, medicină dentară, farmacie şi nursing, s-au formulat o serie de propuneri către conducerea academică şi administrativă a universităţii, primite cu o înţelegere deplină. Drept rezultat s-a înfiinţat Coaliţia 'Universitate medicală liberă de fumat', formată din reprezentanţii conducerii academice, administrative a universităţii şi organizaţiilor studenţeşti', a arătat dr. Kikeli.
Potrivit doctorului, această coaliţie este necesară, dat fiind faptul că din datele obţinute reiese faptul că numai 20% din studenţii de anul I de la UMF Mureş nu au încercat fumatul înainte de facultate.
Kikeli Pal a mai spus că în ediţia 2015 a săptămânii 'Universitate medicală liberă de fumat', care are loc între 16 - 20 martie, se face primul pas important în etapa intervenţiilor privind obiceiul fumatului, inclusiv prin reevaluarea acestuia.
Pentru determinarea studenţilor să renunţe la obiceiul fumatului, din semestrul al II-lea al acestui an universitar vor fi organizate cursuri de tabacologie.
'Obiectivul principal îl reprezintă conştientizarea riscurilor fumatului, prin campania de prezentare a datelor evaluării din 2014 la toţi studenţii universităţii. Din semestrul II al anului universitar 2014 - 2015 am pornit cursurile de tabacologie. Studenţii voluntari monitorizează săptămânal puritatea aerului din clădirea centrală a universităţii şi a căminelor. În scurt timp pornim consilierea antifumat. Pe teritoriul campusului se vor instala locuri de fumat cu mesaje speciale pentru fumători, pentru a oferi sprijin în stoparea fumatului', a arătat Kikeli Pal.
Potrivit acestuia, având în vedere faptul că prima experienţă privind fumatul apare la o vârstă fragedă, ediţia din acest an a săptămânii 'Universitate medicală liberă de fumat' debutează cu o premieră, şi anume deschiderea faţă de comunitate, în special faţă de copiii din grădiniţe şi din clasele primare.
Aceasta etapă se va materializa printr-o expoziţie de desene legate de fumat realizate de copii, concomitent cu afişele studenţilor de la UMF Târgu Mureş, realizate în cadrul concursului 'Don't let tobacco write your story'.
Sursa: AGERPRES