Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomanilor (ALIAT) este de părere că ar trebui să se înfiinţeze la nivelul Executivului un grup de lucru care să dezbată şi să găsească soluţii pentru problemele României legate de consumul abuziv de alcool.
"Este o decizie mult aşteptată, având în vedere că, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ocupăm locul 5 în lume la consumul total de alcool, cu 32% peste media regiunii europene.
ALIAT consideră că este nevoie de implicarea activă a societăţii civile şi a ONG-urilor din domeniu în cadrul Comitetului consultativ ce va funcţiona pe lângă acest Consiliu Naţional pentru reducerea consumului dăunător de alcool şi îşi pune la dispoziţie expertiza acumulată în cei peste 20 de ani de activitate", se arată într-un comunicat al ALIAT.
Directorul ştiinţific al ALIAT, Eugen Hriscu, atrage atenţia asupra nevoii de finanţare susţinute şi asumate de către Executiv în domeniul tratamentului şi prevenirii abuzului şi dependenţei de alcool, în special, şi de substanţe, în general, domeniu despre care acesta spune că a fost, după 1989, "o Cenuşăreasă a sistemului medical românesc", fiind grav văduvit de fonduri şi atenţie din partea statului român.
"Rezultatele sunt problemele de o gravitate deosebită cu care ne confruntăm în prezent. Deşi binevenită, înfiinţarea unui Consiliu nu va face nimic pentru problemele menţionate în lipsa voinţei Guvernului de a investi în structuri de tratament, campanii de prevenire şi instruire pentru profesionişti. În prezent, structurile societăţii civile din care ALIAT face parte sunt principalii ofertanţi de tratament complex şi modern pentru dependenţii de alcool şi suntem dispuşi să împărtăşim experienţa noastră profesională acumulată în ani de lucru cu această categorie defavorizată de pacienţi şi cu familiile lor", a explicat Eugen Hriscu.
Conform comunicatului citat, din 1993, ALIAT a ajutat, prin proiectele sale, mii de persoane afectate de dependenţă de alcool, oferind consiliere gratuită pentru peste 1.600 de pacienţi şi partenerii lor de viaţă, în perioada 2011-2013, în cele două centre de incluziune socială şi tratament deschise în Bucureşti şi în Târgovişte, în cadrul unui proiect cofinanţat din fonduri structurale. În total au fost susţinute peste 7.000 de şedinţe de consiliere psihologică şi psihoterapie.
ALIAT are peste 3.200 de "pacienţi online", utilizatori activi ai platformei e-health www.AlcoHelp.ro, care a avut peste 120.000 de vizitatori unici din toată lumea între 2010-2014 şi 1.000.000 de vizualizări anual.
În cele patru centre AlcoInfo deschise în spitale din Bucureşti, Miercurea Ciuc, Câmpulung Moldovenesc şi Craiova au fost consiliate peste 800 de persoane cu probleme de dependenţă de alcool.
ONG-ul a câştigat în 2014 alte trei proiecte din fonduri structurale în cadrul cărora va înfiinţa, printre altele, şapte clinici şi centre rezidenţiale de îngrijiri integrate în domeniul dependenţei de substanţe.
Guvernul a adoptat săptămâna trecută o hotărâre privind înfiinţarea Consiliului naţional pentru coordonarea politicilor şi acţiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool în România.
Sursa: AGERPRES