Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că medicamentele împotriva tusei sau a răcelii care conţin codeină sunt contraindicate copiilor sub 12 ani şi nu sunt recomandate adolescenţilor cu probleme respiratorii.
Codeina este o substanţă prezentă în numeroase medicamente împotriva durerilor, dar şi a tusei şi răcelii, dintre care unele se eliberează în farmacii fără a fi nevoie de reţetă.
Ea este transformată în morfină de ficat, însă organismul numitor persoane efectuează această conversie prea repede, lucru care poate avea efecte grave cum ar fi probleme respiratorii, a explicat agenţia cu sediul la Londra.
EMA a făcut încă din 2013 recomandări în privinţa codeinei din medicamentele împotriva durerii, dar, la cererea Agenţiei Germane a Medicamentului, a analizat anul trecut medicamentele cu codeină destinate copiilor pentru combaterea tusei şi a răcelii.
În noua sa recomandare, comitetul pentru evaluarea riscurilor în domeniul farmaceutic (PRAC) din cadrul EMA sugerează ca medicamentele cu codeină să fie contraindicate tuturor copiilor sub 12 ani, în timp ce, în 2013, fusese de acord cu utilizarea medicamentelor împotriva durerii pe bază de codeină la copiii la care paracetamolul şi ibuprofenul erau ineficiente. Comitetul argumentează contraindicaţia acestor antitusive prin faptul că 'felul în care codeina este transformată în morfină la copiii sub 12 ani este variabil şi imprevizibil'.
Folosirea codeinei împotriva tusei şi a răcelii nu se recomandă nici copiilor între 12 şi 18 ani cu probleme respiratorii, femeilor însărcinate, precum şi persoanelor de orice vârstă considerate ca având 'metabolism ultrarapid' (care transformă codeina în morfină mai repede decât media populaţiei).
Sursa: AGERPRES