Potrivit unui studiu publicat în revista medicală americană Science Translational Medicine, ultrasunetele pot elimina plăcile de proteine responsabile pentru maladia Alzheimer la şoarecii de laboratori, contribuind la refacerea memoriei lor, această descoperire putând deschide calea unui nou tratament pentru pacienţii cu această degenerare a creierului, incurabilă pentru moment.
Ultrasunetele, folosite de exemplu pentru ecografii sau pentru spargerea pietrelor la rinichi, stimulează în acest caz anumite celule ale sistemului imunitar din creier, astfel încât acestea ingerează plăci de proteine beta-amiloid, probabil responsabile de maladia Alzheimer.
Tratamentele împotriva Alzheimer şi a multor alte tulburări ale creierului sunt dificil de ţintit în principal din cauza unei bariere naturale formată dintr-un strat protector impermeabil de celule care protejează creierul împotriva infecţiilor, dar blochează, de asemenea, şi pătrunderea medicamentelor.
Pentru a penetra acest sistem de apărare, cercetătorii au folosit ultrasunete şi microbule injectate în sânge. Acestea microbule vibrează sub efectul undelor sonore de înaltă energie, permiţând deschiderea pentru scurt timp a barierei de protecţie a creierului.
Cercetătorii au aplicat această tehnică cu ultrasunete timp de câteva săptămâni pe şoareci modificaţi genetic pentru a produce plăci de amiloid şi au constatat că după aceasta, plăcile de amiloid au dispărut la 75% dintre rozătoare fără a deteriora ţesutul cerebral, spune Juergen Goetz de la Institutul Creierului de la Universitatea Queensland din Brisbane (Australia), autorul principal al lucrării, scrie Reuters.
Deşi există încă unele dezbateri pentru a stabili dacă plăcile sunt o cauză sau un simptom al bolii Alzheimer, experimentul a constatat că şoarecii trataţi au dobândit o memorie îmbunătăţită, în comparaţie cu un grup de control format din şoareci netrataţi, menţionează Reuters care precizează că tehnica funcţionează prin stimularea celulelor microgliale, care fac parte din sistemul imunitar al creierului, pentru a devora şi absorbi plăcile.
Această tehnică non-invazivă se află încă într-un stadiu preliminar de dezvoltare, dar într-o zi ar putea oferi o strategie de tratament pentru Alzheimer şi alte boli neurodegenerative care implică acumulări anormale de proteine în creier, a spus dr. Goetz, citat de AFP.
Pasul următor va fi testarea acestei tehnici de tratament pe oi.
În cazul în care aceste rezultate ar fi obţinute şi la oameni, "această tehnică ar putea revoluţiona tratamentele pentru creierul uman", a declarat Kullervo Hynynen, biofizician la Institutul de Cercetare Sunnybrook din Toronto (Canada), primul care a avansat ideea acestei tehnici cu ultrasunete.
În această lună, neurochirurgul Todd Mainprize de la Universitatea din Toronto, va folosi ultrasunetele pentru a depăşi temporar sistemul de protecţie cerebrală astfel încât să aplice o doză de chimioterapie direct unei tumori aflate pe creierul unui pacient. Acesta va fi unul dintre primele teste clinice ale acestei tehnici pentru tratarea afecţiunilor cerebrale, subliniază AFP.
Demenţa, în cadrul căreia maladia Alzheimer este cea mai comună formă, afectează aproape 50 de milioane de oameni din întreaga lume şi se estimează că se va ajunge la 135 de milioane până în anul 2050, în conformitate cu Alzheimer Disease International.
Sursa: AGERPRES