Luni, 16 martie, va fi organizată o dezbatere publică de către Ministerul Sănătăţii care va avea ca temă proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servici şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015.
Potrivit proiectului care va fi dezbătut luni, medicii de familie vor acorda consultaţii la domiciliul persoanelor cu invaliditate temporară sau permanentă.
De asemenea, medicii de familie vor acorda consultaţii la domiciliu şi asiguraţilor bolnavi cronici nedeplasabili, copiilor cu vârsta între zero şi un an, precum şi lăuzelor. Prin actualul proiect a fost majorat de la 21 la 42 numărul de consultaţii la domiciliu ce pot fi acordate pe parcursul unei luni.
În ceea ce priveşte asistenţa medicală primară, au fost introduse în pachetul de bază serviciile de administrare de medicamente intravenos sau perfuzabil, intramuscular, subcutanat, intradermic, care vor fi acordate persoanelor cu asigurare aflate pe lista medicului de familie, în timpul de lucru al acestuia. Altă noutate se referă la introducerea spirometriilor ce pot fi făcute de medicii de familie.
Referitor la afecţiunile cronice, în cadrul aceleiaşi specialităţi se va acorda cel mult patru consultaţii pe trimestru, dar nu mai mult de două consultaţii pe lună faţă de cât se acordă în prezent - o consultaţie pe lună sau pe trimestru.
Proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul MS prevede introducerea de proceduri şi tratamente noi precum recoltarea de material bioptic, tratamentul postoperator al plăgilor abdominale, al intervenţiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie.
La specialitatea neurologie şi neurologie pediatrică a fost introdusă psihoterapia pentru copii şi adulţi, iar la specialitatea psihiatrie pediatrică au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist: kinetoterapie individuală, de grup sau pe aparate speciale, care pot fi dispozitive mecanice, electromecanice şi robotizate.
În ceea ce priveşte medicina dentară, mai multe servicii care erau numai pentru copiii până la vârsta de 18 ani se vor acorda tuturor asiguraţilor, indiferent de vârstă.
Potrivit proiectului, au fost introduse servicii paraclinice noi precum examenul radiologic articulaţii sacro-iliace, ecografie transrectală, Computer Tomograf buco-maxilo-facial nativ, Computer Tomograf mastoidă, Computer Tomograf sinusuri, Computer Tomograf hipofiză cu substanţă de contrast, Computer Tomograf buco-maxilo-facial nativ şi cu substanţă de contrast, RMN abdominal cu substanţă de contrast şi colangio RMN etc.
Sursa: AGERPRES