În cadrul unei conferinţe organizate de Societatea Română de Pneumologie (SRP) şi Secţiunea de Somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă (SSVNI), specialiştii au susţinut că sforăitul sau somnul neodihnitor şi oboseala în timpul zilei ascund de multe ori probleme respiratori grave cu multiple implicaţii cardio-vasculare şi metabolice şi debutează de la vârsta pediatrică.
Totodată, un număr deloc neglijabil din accidentele mortale de pe autostrăzi, provocate de adormirea la volan, au fost asociate cu tulburări ale somnului, persoanele care suferă de apnee în somn fiind de 6 ori mai expuse riscului de a fi implicate într-un accident de maşină din cauza oboselii.
"Această zi trebuie celebrată pentru că o treime din viaţă o petrecem dormind. O depistare precoce şi o terapie pot să prevină toate aceste lucruri. Printre consecinţele hipersomniei şi insomniei sunt sindromul de apnee în somn cu somnolenţă diurnă, hipertensiune arterială, boli ischemice cardiace, cardiovasculare, diabet şi dacă se ajunge în fază foarte avansată pacientul are tulburări de vigilenţă, tulburări de veghe, este afectată performanţa inclusiv la serviciu cât şi în familie, iar la polul opus este insomnia cu tot ce înseamnă impact pe termen scurt şi ea afectează memoria, atenţia. Este un element care poate atrage pe termen lung o serie de patologii. De multe ori este corelată cu afecţiuni din sfera psihiatrică, anxietate, depresie nu de puţine ori. Ele trebuie să fie prevenite şi tratate", a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Potrivit acestuia, apneea în somn are o prevalenţă care poate să ajungă la 4% la bărbaţi şi 1,5-2% din femei.
"Potrivit studiilor, 35% din populaţie simte că nu a dormit destul, mai puţin de o treime, şi aici nu este vorba de România, este vorba în general de toate ţările, solicită ajutorul profesioniştilor. Afectează calitatea vieţii până la aproape 45% din populaţia globului. Insomnia este şi ea un element important prezent în până la 10%, în anumite situaţii insomnia primară poate ajunge la 25% vârstnici. Dacă nu se tratează aceste afecţiuni se ajunge la un cost anual al insomniei de ordinul sutelor de miliarde, la accidente, se ajunge la mortalitate. La 46% din aceşti indivizi există evenimente care îngreunează munca lor, le este afectată viaţa profesională şi socială", a afirmat Mihălţan.
El a afirmat că în cele 7 ore de somn mai mult de 60% trebuie să fie somn profund, "restaurator".
"Trebuie fixată o oră de mers în pat şi o oră de trezit, de obicei să fie aceleaşi, înainte de ora 12. Dacă este siestă, 45 de minute de dormit în timpul zilei, nu mai mult. (...) O masă uşoară seara, exerciţii regulate înainte de a intra în pat sunt utile. Temperatura este bine să fie 21 de grade, fără aparatură electronică în camera respectivă", a recomandat medicul.
Preşedintele Secţiunii de Somnologie şi Ventilaţie Non-Invazivă, dr. Oana Deleanu, a spus că în prezent sunt 20.000 de pacienţi diagnosticaţi în România apnee în somn.
"În momentul de faţă avem 20.000 de pacienţi diagnosticaţi în România apnee în somn. Am avea peste 2.000.000 pacienţi în România cu patologie de somn. Avem trataţi pentru apnee doar 4.600. Cei cu apnee în somn trataţi corect sunt absolut reintegrabili în societate", a spus medicul.
Unul dintre subiectele dezbătute în cadrul conferinţei de joi a fost Directiva Comisiei 2014/85/UE din data de 1 iulie 2014, care solicită includerea sindromului de apnee în somn de tip obstructiv pe lista patologiilor care necesită evaluarea la acordarea sau reînnoirea permisului de conducere, precum şi felul în care România s-ar putea alinia la această legislaţie, în condiţiile în care în ţara noastră tratamentul acestei afecţiuni nu se află pe lista celor compensate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Ventilaţia Non-Invazivă a fost inclusă pe lista pachetelor de servicii medicale de bază pentru îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu pentru bolile neuromusculare, fibroză chistică şi bolile restrictive ale cutiei toracice ca urmare a emiterii HG nr. 400 /2014 publicat în Monitorul Oficial 366/19.05.2014.
Prin Ordinul Ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 619/360/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii de Guvern nr.400/2014 privind pachetele de servicii medicale şi a Contractului-cadru se reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 - 2015, inclusiv pentru Ventilaţie Non-Invazivă.
Sloganul sub care se desfăşoară evenimentele prilejuite de Ziua Mondială a Somnului în acest an este ,,When sleep is sound, health and happiness abound" şi subliniază necesitatea conştientizării efectelor insomniei asupra calităţii vieţii.
Ventilaţia non-invazivă (VNI) reprezintă livrarea aerului cu presiune de la ventilator la pacient prin intermediul unei măşti oro-nazale, evitând complicaţiile intubării, şederea în secţiile de ATI şi spitalizarea prelungită. Modul VNI şi-a găsit aplicaţie atât în tratamentul acut/ în spital, cât şi la domiciliu.
Sursa: AGERPRES