Potrivit unui studiu publicat în revista Molecular Psychiatry realizat de o echipă de cercetători de la mai multe universităţi, markerii genetici care ar putea fi asociaţi cu tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) sunt legaţi de reglarea sistemului imunitar.
Cercetătorii de la Veterans Affairs San Diego Healthcare System, University of California, San Diego School of Medicine, împreună cu colegi din New York şi Marea Britanie consideră că abordarea genomică ar putea duce la noi modalităţi de a îmbunătăţi diagnosticul şi tratamentul persoanelor afectate şi ar putea prezice şi cine ar putea fi mai expus acestui sindrom.
Stresul post-traumatic afectează în special personalul militar care a fost în zone de război şi astfel acest studiu ar putea duce la identificarea celor cu un grad sporit de risc de a suferi de această tulburare.
Cercetătorii au extras probe de sânge de la 188 militari - înainte şi după participarea la operaţiuni din zone de conflict, unii afectaţi şi ceilalţi neafectaţi de stresul post-traumatic - şi au identificat grupuri de gene care reglementează sistemul imunitar înnăscut. Aceasta este prima linie de apărare a organismului împotriva agenţilor patogeni. De asemenea, ei au identificat semnale de interferon legate de acest sindrom - interferonul reprezentând proteine de semnalizare activate de agenţii patogeni.
Deocamdată, acest studiu indică doar existenţa unei posibile legături genetice între stres şi răspunsul la acesta, dar cu ajutorul progresului înregistrat acum în domeniul cercetării genomice şi al tratamentelor genetice, există o şansă foarte bună de a dezvolta în curând un tratament pe baze genomice pentru tulburări precum stresul post-traumatic, pornind de la cei doi factori identificaţi de acest studiu.
Sursa: AGERPRES