Asociaţia "Copiii de cristal" din Braşov, care oferă sprijin şi terapie specializată persoanelor diagnosticate cu autism şi tulburări din spectrul autismului, a primit o donaţie în valoare de 69.000 de lei de la Fundaţia Kronospan pentru amenajarea unei camere senzoriale.
Aceasta reprezintă un mediu în care activităţile stimulative şi experienţele sunt utilizate pentru a creşte conştienţa şi comportamentele pozitive pentru persoanele cu deteriorări severe senzoriale sau probleme neurologice.
O astfel de cameră oferă posibilitatea de terapie specializată, care este singura şansă către independenţă pe care o au persoanele diagnosticate cu autism.
"Le mulţumim din suflet tuturor celor care au înţeles importanţa demersului nostru. Atât prin Campania de 2% 'Am un prieten cu autism', cât şi prin Gala de Caritate 'Deschide-ţi inima', realizată în decembrie 2014, am dorit să îi aducem pe braşoveni mai aproape de sufletele care au nevoie de sprijinul lor, de cei a căror şansă la o viaţă independentă depinde de ajutorul nostru. Începând din 2011 am răspuns favorabil solicitărilor Asociaţiei 'Copiii de Cristal", realizând în mai multe rânduri piese de mobilier necesare pentru dotarea Centrului în care îşi desfăşoară activitatea. În prezent avem şi un alt proiect în derulare în cadrul căruia, în parteneriat cu Facultatea de Ingineria Lemnului din cadrul Universităţii 'Transilvania' vom dota cu mobilier spaţiul alocat Asociaţiei din cadrul noului Centru Multifuncţional de Servicii Sociale", a declarat luni într-o conferinţă de presă preşedintele Fundaţiei Kronospan, Oana Bodea.
Asociaţia "Copiii de Cristal" din Braşov a luat fiinţă în anul 2006, la iniţiativa unui grup de părinţi ai căror copii au fost diagnosticaţi cu autism şi alte tulburări asociate. Asociaţia şi primul Centru de terapie şi intervenţie specializată în autism, Sindrom Down, ADHD, şi alte tulburări asociate pentru copiii, tinerii şi adulţii cu dizabilităţi din Braşov au luat naştere din dorinţa şi necesitatea de a oferi copiiilor cu tulburări din spectrul autist şansa de a beneficia de servicii de asistenţă şi terapie specializată, servicii care nu sunt oferite de asistenţa publică garantată de statul român.
În prezent, prin intermediul Asociaţiei "Copiii de Cristal", sunt asistaţi peste 80 de beneficiari cu vârste cuprinse între 2,5 şi 55 de ani, mare parte dintre ei cazuri sociale. Peste 50% dintre beneficiari copii sunt integraţi în învăţământul de masă, grădiniţe şi şcoli, unde merg cu însoţitori. Echipa de terapeuţi a Asociaţiei "Copiii de Cristal" este formată din 25 de profesionişti din domeniile psihopedagogie, psihologie clinică şi kinetoterapie.
Sursa: AGERPRES