Spitalul Royal Bethlem, cea mai veche istituţie psihiatrică din lume, care se află în apropiere de Londra, a deschis un muzeu şi o galerie de artă care prezintă evoluţia istorică a tratamentelor pentru tulburări mentale.
Spitalul, fondat iniţial în 1247 în centrul capitalei britanice, înainte de a fi mutat la Beckenham (circa 20 de kilometri sud), a dat naştere cuvântului englez 'bedlam', care înseamnă haos sau nebunie.
În secolul al XVIII-lea, vizitatorii puteau plăti pentru a-i privi pe pacienţi, iar trei secole mai târziu, stereotipurile despre boli mintale sunt încă la fel de numeroase.
'Muzeul vizează contracararea prejudecăţilor din jurul sănătăţii mintale', a explicat pentru AFP Victoria Northwood, directoarea muzeului. 'Unul din principalele moduri de a face acest lucru este ca oamenii să-l viziteze, pentru a vedea că nu este un loc înfricoşător, ameninţător şi sumbru'.
Perioada cea mai neagră din istoria tratării bolilor mentale este abordată fără a fi aprofundată. Cătuşe din piele şi oţel utilizate până la mijlocul secolului al XIX-lea pentru a-i imobiliza pe pacienţi sunt expuse în spatele unui zid de oglinzi, pentru a nu fi direct vizibile.
Muzeul găzduieşte mai multe instalaţii interactive, între care un film care invită vizitatorul să decidă, sau nu, internarea împotriva voinţei ei a unei tinere care neagă pericolele anorexiei. Exerciţiul este surprinzător de dificil şi vizează să demonstreze complexitatea diagnosticării maladiilor mentale.
Partea artistică a muzeului include mai multe tablouri realizate de actuali sau foşti pacienţi. În cazul unuia dintre aceştia, Dan Duggan, de 41 de ani, care a avut mai multe tentative de sinucidere, arta a contribuit la refacerea stării de sănătate.
Sursa: AGERPRES