Potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică "Journal of clinical endocrinology and metabolism", expunerea la perturbatori endocrini, în special la pesticide, ar costa cel puţin 157 de miliarde de euro pe an în UE.
În stabilirea acestei sume, care reprezintă mai mult de 1,2% din PIB-ul UE, cei 18 autori ai acestor cercetări au luat în considerare ipoteza unei relaţii de cauzalitate între expunerea la perturbatori endocrini şi întârzierile în dezvoltarea cerebrală, precum şi o serie de patologii, precum autismul, obezitatea, diabetul şi sterilitatea masculină.
'Aceste estimări nu iau în considerare decât factorii perturbatori pentru care relaţia de cauzalitate este cel mai mult probabilă', în special organofosfaţii (OP) utilizaţi pentru pesticide şi polibromodifenileteri folosiţi pentru ignifugarea materialelor plastice şi textile, se arată în articol.
Unele dintre aceste substanţe sunt deja interzise în ţări membre ale UE, precum ţările scandinave, dar continuă să fie utilizate în altele.
Potrivit studiului, realizat pe baza unor date din 2010, cele mai mari costuri, estimate ca fiind cheltuieli de sănătate şi pierdere a productivităţii, decurg din impactul neurologic al perturbatorilor endocrini, cifrat la 132 de miliarde de euro. Pesticidele sunt principalii responsabili ai acestei creşteri globale, cu o cotă de 120 de miliarde.
Autorii precizează că obiectivul lor este de a oferi o estimare a beneficiilor economice şi de sănătate ale unei reglementări privind perturbatorii endocrini în Europa, în timp ce Comisia Europeană a întreprins o revizuire a legislaţiei sale în domeniu.
Dar această nouă reglementare, care ar putea conduce la interzicerea unei game largi de pesticide, conservanţi alimentari sau componente ale cosmeticelor, a fost amânată pentru 2016.
Justificată la Bruxelles de complexitatea ştiinţifică şi economică a dosarului, această amânare alimentează critici tot mai puternice la adresa executivului european, acuzat că doreşte să menajeze industria chimică, scrie AFP.
Sursa: AGERPRES