Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Pharmacology, oameni de ştiinţă din Australia au analizat nenumărate substanţe chimice întâlnite în veninul de păianjen şi au identificat şapte compuşi care blocheză o etapă importantă din capacitatea organismului de a transmite semnale de durere la nivelul creierului.
Pe baza acestei cercetări s-ar putea trece la o nouă clasă de analgezice puternice, oamenii de ştiinţă concentrându-se pe 206 specii de păianjen pentru a găsi în veninul lor molecule care blochează activitatea nervoasă, prin aşa-numitele "canale Nav1.7".
Experţii estimează că la nivel mondial o persoană din cinci suferă de dureri cronice iar tratamentele existente împotriva durerii nu reuşesc de multe ori să ajute suficient sau pe termen lung. Costurile economice ale durerii sunt, de asemenea, foarte mari, pentru forma ei cronică fiind estimate la 600 miliarde dolari pe an numai în SUA.
Oamenii simt durere într-o parte a corpului lor atunci când nervii din zona afectată trimit semnale la creier prin ceea ce se numeşte "calea durerii", iar această cale se află în atenţia oamenilor de ştiinţă care caută să o perturbe în încercarea de a obţine noi potenţiale medicamente împotriva durerii.
"Un compus care blochează canalele Nav1.7 este de interes deosebit", a declarat Glenn King, care a condus studiul efectuat la Universitatea Queensland din Australia.
El a menţionat că cercetări anterioare au descoperit indiferenţa la durere în rândul persoanelor care nu dispun de canale Nav1.7 datorită unei mutaţii genetice de obstrucţie naturală, astfel încât blocarea acestor canale are potenţialul de a opri durerea la persoanele cu căile normale.
O parte din cercetarea pentru noi medicamente care să înăbuşe durerea s-a concentrat asupra a 45.000 de specii de păianjeni din întreaga lume, multe dintre cele care ucid prada cu veninuri care conţin sute şi chiar mii de molecule de proteine, unele blocante pentru activitatea nervilor.
"O estimare convenţională arată că există nouă milioane de peptide de venin de păianjen şi numai 0,01 la sută din acest peisaj farmacologic vast a fost explorat până acum", a declarat Julie Kaae Klint, care a lucrat cu King la acest studiu.
Cercetătorii au construit un sistem care ar putea analiza rapid compuşi din veninul de păianjen. Ei au studiat veninurile provenite de la 206 specii şi au constatat că 40 la sută conţin cel puţin un compus care a blocat canalele Nav1.7 umane.
Dintre cei şapte compuşi promiţători identificaţi, cercetătorii au precizat că unul a fost deosebit de puternic şi a avut o structura chimică ce sugerează că ar dispune de un fel de stabilitate chimică, termică şi biologică necesară pentru fabricarea unui medicament.
Cercetările de până acum aduc o rază de speranţă că acestea vor putea sta la baza dezvoltării unei noi clase de analgezice, a subliniat Klint, citat de Reuters.
Sursa: AGERPRES