Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Marius Boeriu, a declarat că vaccinarea antitetanos a elevilor de clasa a VIII-a şi a IX-a se va relua la nivelul judeţului, urmând ca în a doua etapă să fie imunizaţi aproximativ 2.200 de copii.
Potrivit acestuia, loturile de vaccinuri retrase de Ministerul Sănătăţii, suspectate că ar fi cauzat reacţii adverse după ce le-au fost administrate elevilor, au fost analizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, rezultatele evidenţiind faptul că au fost conforme cu specificaţiile producătorilor.
Drept urmare, medicii vaccinatori din judeţ au fost informaţi că vaccinul poate fi folosit pentru continuarea campaniei de vaccinare.
"De la Institutul Naţional de Sănătate Publica ne-a venit o adresă că loturile de vaccin care au fost folosite în judeţul Gorj anterior sunt conforme cu specificaţiile producătorilor (...) În urma analizei nu au fost identificate neconformităţi de calitate. Astfel s-a transmis medicilor vaccinatori că este corect acest vaccin şi poate fi folosit pentru campania de vaccinare. În judeţul Gorj, campania se adresează elevilor din clasa a VIII-a şi a IX-a, vârsta 14-15 ani. Au fost catagrafiaţi 3.600 de elevi în clasa a VIII-A şi au fost vaccinaţi până acum 2.836 de elevi şi alţi 3.654 elevi de clasa a IX-a din care au fost vaccinaţi 2.241", a spus Marius Boeriu.
La sfârşitul lunii ianuarie, DSP Gorj a demarat o anchetă în cazul a 11 copii, elevi în clasa a VIII-a la şcoala din localitatea Strâmba care au ajuns la spital după ce au suferit reacţii alergice în urma administrării vaccinului antitetanos. La scurt timp după ce le-a fost administrat vaccinul la şcoală, copiii au început să aibă reacţii adverse, fiind duşi la Spitalul Orăşenesc Turceni cu prurit, mâncărime şi iritaţii. A doua zi copiii au fost externaţi, iar rezultatele anchetei au relevat faptul că doza de vaccin cu care au fost imunizaţi elevii provine dintr-un lot care provoacă alergii.
Sursa: AGERPRES