O echipă internaţională de cercetători susţine că două dintre cele patru variante ale virusului imunodeficienţei umane provin de la gorilele din sud-vestul Camerunului.
În urma acestor rezultate, originile tuturor tulpinilor virale ale infecţiei la om au fost elucidate.
Virusul imunodeficienţei umane (HIV-1) este format din patru grupuri (M, N, O şi P), fiecare cu propria sa origine, care a rezultat dintr-o transmitere de la maimuţă la om în cel puţin patru ocazii.
Dacă originea simiană a grupurilor M şi N (provenind de fapt de la cimpanzeii din Camerun) a fost identificată în urmă cu mai mulţi ani, cea a grupurilor O şi P rămăsese până în prezent o necunoscută pentru cercetători, a precizat echipa de oameni de ştiinţă.
Potrivit AFP, rezultatele echipei conduse de Martine Peeters, virusolog la Institutul Francez de Cercetare şi Dezvoltare (IRD) şi la Universitatea din Montpellier au fost publicate luni în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS din SUA).
Grupul M, tulpina cea mai comună comună a virusului HIV, este responsabil pentru pandemia SIDA, cu 40 de milioane de persoane infectate la nivel mondial.
În timp ce grupul P a fost detectat la doar două persoane până în prezent, grupul O s-a răspândit la om în mai multe ţări din Europa Centrală şi din Africa de Vest, infectând circa 100.000 de oameni.
Descoperirea a fost realizată plecând de la analiza genetică a fecalelor de cimpanzeu şi de gorilă din Camerun, Republica Democrată Congo şi Uganda.
"Acest studiu arată că la fel ca virusul imunodeficienţei simiene (SIV), care infectează cimpanzeii, cel al gorilelor poate traversa bariera speciei şi provoca epidemii", a explicat Martine Peeters.
"Acest lucru serveşte pentru a înţelege mai bine originea acestei boli şi a evalua mai bine riscurile viitoare pentru populaţiile umane", a completat cercetătoarea.
Sursa: AGERPRES