Liliana Moşincat, asistentă şefă la Maternitatea orădeană, a declarat că până în prezent au absolvit cursurile gratuite oferite de instituţie sub genericul "Şcoala Mamei" 232 femei gravide, 21 de tătici şi trei bunicuţe interesate să-şi crească nepoţii.
'Bunicile au participat, desigur, mai ales la modulele care priveau îngrijirea bebeluşului la domiciliu. Noi am fost printre primele instituţii de stat din ţară care am demarat, în primăvara anului 2012, cursurile de pregătire a viitoarelor mămici.
Nu mai puţin de 80 de femei au venit la prima ediţie. Am început atunci cu un plan mai simplu, în cinci module, dar pe parcurs ne-am dezvoltat oferind acum, la cererea cursantelor, şi cursuri despre alăptare, despre nutriţie şi recuperare prin mişcare,' a precizat, pentru AGERPRES, Liliana Moşincat.
Anual, maternitatea organizează la sediu, într-o sală specială cu o capacitate de 65 de persoane, câte două cursuri, primăvara şi toamna. În perioada următoare, din 12 martie, va demara cel de al şaptelea curs intitulat 'Mamă sănătoasă, copil sănătos', pentru care se fac înscrieri. Echipa complexă de specialişti este alcătuită din trei medici obstetricieni, doi anestezişti, trei neonatologi, moaşe, asistente, fiziokinetoterapeuţi etc.
Viitoarele mămici vor învăţa de la profesionişti despre provocările sarcinii şi despre modul în care un bebeluş trebuie îngrijit, pe parcursul a cinci module şi patru cursuri practice. Femeile vor afla informaţii despre cum să se pregătească pentru sarcină, al doilea şi al treilea trimestru de sarcină, naşterea şi lăuzia, alăptarea pas cu pas şi îngrijirea nou-născutului la domiciliu.
Cursurile practice aferente se referă la alimentaţia sănătoasă în sarcină, prevenţie şi sănătate, întâlnire cu moaşa, igiena bebeluşului. Toate prezentările sunt moderne, atractive şi interactive, cu răspunsuri şi întrebări.
Pe toată durata sarcinii, femeile gravide au posibilitatea să facă mişcare ori de câte ori doresc la Maternitate, fiind asistate de fiziokinetoterapeuţi.
La finalul acestei ediţii a Şcolii Mamei, în data de 7 mai, femeile, partenerii lor sau bunicii care au urmat cursurile vor primi Cărticica maternităţii, mai multe materiale informative şi pliante, chiar şi câte o diplomă de absolvire cu titlul 'mămică (sau tătic, bunic/ă) responsabilă'. Cursanţii vor avea parte de un moment festiv de 'absolvire' presărat cu surprize.
Sursa: AGERPRES