În perioada februarie-iunie 2015 va fi implementat pentru al treilea an consecutiv un program care are ca scop formarea şi dezvoltarea în rândul a 700 de elevi din Sălaj a unor abilităţi de viaţă necesare luării unor decizii informate, corecte şi responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool şi droguri.
Iniţiativa aparţine Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (CJRAE), în colaborare cu Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică (CJAP) şi Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj.
"Preadolescenţa şi adolescenţa sunt perioade deosebit de vulnerabile din perspectiva consumului de substanţe psihoactive, suprapunându-se adesea peste etapa marilor deziluzii. Adesea tinerii consumă droguri în semn de răzvrătire faţă de normele socialului, alteori influenţa grupului fiind cea care îi împinge spre consum. Mediul familial impropriu, moştenirea genetică, structura de personalitate îl determină pe individ să alunece pe făgaşul toxicomaniei. Realizarea unui astfel de proiect de dezvoltare a competenţelor elevilor, dar şi ale consilierilor şcolari din unităţile de învăţământ de nivel gimnazial prin asimilarea de noi informaţii privind consumul de droguri în rândul adolescenţilor, reprezintă o necesitate stringentă astăzi, când se observă o creştere alarmantă a cererii şi a consumului de droguri în rândul populaţiei generale şi, îndeosebi, în rândul tinerilor", a declarat joi, pentru AGERPRES, Valer Merce, coordonatorul CPECA Sălaj.
Potrivit sursei citate, obiectivul general al proiectului îl constituie formarea şi dezvoltarea la 700 de elevi cu vârste între 12 şi 14 ani, a unor abilităţi de viaţă necesare luării unor decizii informate, corecte şi responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool şi droguri. Obiectivele specifice vizează: formarea şi dezvoltarea abilităţilor de viaţă sănătoasă în rândul populaţiei şcolare prin intermediul unor activităţi interactive; formarea şi dezvoltarea de abilităţi generale privind consolidarea relaţiilor familiale, controlul şi soluţionarea conflictelor; exersarea comunicării în familie şi formarea de atitudini potrivite cu privire la consumul de droguri, în special alcool şi tutun.
Proiectul se desfăşoară în 20 de unităţi de învăţământ din întreg judeţul Sălaj în care funcţionează cabinete de asistenţă psihopedagogică, cu sprijinul consilierilor şcolari din aceste şcoli, formaţi anterior în cadrul unui curs.
"Demn de menţionat este şi faptul că pe lângă activităţile destinate elevilor şi profesorilor, acest proiect are şi un modul format activităţi adresat părinţilor, deosebit de util în realizarea unui parteneriat activ şi eficient între şcoală şi familie în educaţia antidrog a copiilor", a conchis sursa citată.
Sursa: AGERPRES