A fost inaugurată o staţie de oxigen care va deservi Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul de Boli Infecţioase, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei.
'Această staţie de oxigen e o mare realizare pentru aceste spitale, pentru că până acum ei cumpărau oxigen la tub, de la diferiţi producători. Preţul pe metrul cub era de 3,17 euro, acum preţul pentru un metru cub produs în staţia lor, inclusiv costurile de mentenanţă, este de 0,71 euro.
Pe parcursul unui an înseamnă mult din bugetul unui spital. Nu am urmărit doar câştigul economic, ci în special calitatea actului medical', a declarat Cristian Adomniţei.
Valoarea investiţiei este de 1,2 milioane de euro şi a fost asigurată exclusiv din fondurile Consiliului Judeţean Iaşi, în 2014 fiind cea mai mare lucrare desfăşurată la Spitalul de Pneumoftiziologie.
Până acum, oxigenul medicinal era procurat în tuburi la preţuri ridicate la care se adăugau şi costurile de transport şi manipulare. Tuburile erau amplasate la locul de administrare în săli de operaţii, terapie intensivă şi saloane, creând atât riscuri pentru pacienţi şi personalul medical, cât şi limitând numărul pacienţilor posibil a fi deserviţi simultan, precum şi operativitatea intervenţiilor.
Vacuumul medicinal era realizat prin aspiratoare electrice locale, care prin recircularea aerului din incintă puteau duce la apariţia de infecţii. Aerul comprimat medicinal era asigurat numai în locurile în care erau instalate aparate de anestezie sau aparate de ventilaţie pulmonară echipate cu compresor propriu, aerul produs de către acestea nefiind oricum conform cu prevederile europene în domeniu.
Sursa: AGERPRES