Prefectul Braşovului, Mihai Mohaci, a cerut joi, în şedinţa Colegiului Prefectural, luarea unor măsuri de interzicere efectivă a fumatului în spaţiile închise din instituţiile publice centrale şi locale, dar şi în cele din subordinea Guvernului din judeţ.
"Legea nr. 349/2002 privind prevenirea consumului produselor din tutun să fie aplicată. Înainte ca reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi ai Direcţiei de Sănătate Publică să controleze agenţii economici să înceapă cu Instituţia Prefectului şi cu celelalte instituţii deconcentrate.
Dacă dorim să avem un respect faţă de cetăţean în aceste instituţii publice, trebuie să începem să aplicăm legea. Este posibil să avem şi angajaţi supăraţi, să avem pe unii care vor comenta şi vor spune ce l-a apucat pe prefect acum, dar în toate trebuie să fie un început, şi este normal ca respectul să pornească din partea acestor instituţii ale statului. Poate unii se vor bucura. Voi avea o întâlnire cu angajaţii instituţiei şi le voi spune ce vor face alături de ceilalţi din instituţiile deconcentrate", a subliniat prefectul.
Întrebat dacă le va amenaja fumătorilor un spaţiu în incinta Prefecturii, Mihai Mohaci a afirmat că nu prea există spaţii pentru aşa ceva şi cel mai probabil vor fuma în exteriorul clădirii, apreciind totodată că această decizie se aplică de câţiva ani la Primăria Braşov şi este un lucru extraordinar.
În caz de nerespectare a acestei decizii, sancţiunile sunt cuprinse între 100-500 de lei şi se pot aplica persoanelor în cauză. De menţionat că atât prefectul cât şi subprefectul nu sunt fumători.
Comisarul şef al Comisariatului Regional Braşov, Claudiu Susanu, a explicat că legea este una pentru toţi, iar fiecare instituţie publică trebuie să o respecte.
"Mai mult decât atât, această lege este în vigoare de câţiva ani, iar eu anul trecut am trimis notificări către agenţii economici în acest sens, amintindu-le că legislaţia este în vigoare şi că unii dintre ei se pare că nu respectă aceste norme. Au fost efectuate controale în spaţii de învăţământ şi în universităţi şi au fost descoperite nereguli. Ca urmare, aşa cum a precizat şi domnul prefect, noi, ca instituţii publice, ar trebui să dăm un exemplu şi să respectăm în totalitate normele legale referitoare la spaţiile de fumat, iar unde se vor găsi nereguli se vor aplica sancţiuni celui vinovat", a precizat comisarul-şef Claudiu Susanu.
Sursa citată a amintit că, în cazul restaurantelor legislaţia este foarte clară. Dacă unitatea respectivă are o suprafaţă de sub 100 de metri pătraţi spaţiu care deserveşte consumatorul, poate să aleagă ce fel de unitate este, pentru fumători sau pentru nefumători. În celelalte situaţii trebuie să se respecte cu exactitate normele legale. Tot ce înseamnă spaţiu pentru fumători trebuie să fie separat, să aibă ventilaţie funcţională, indicatoare de zonă de fumat, scrumiere şi stingătoare. Lipsa acestora duce la închiderea respectivei unităţi, a mai spus comisarul-şef Claudiu Susanu.
Sursa: AGERPRES