Preţul real al medicamentelor este "practic cu 29%" sub cel afişat în catalogul naţional al preţurilor, rata de schimb folosită la calcul fiind la nivelul anului 2012, a informat reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), precizând, de asemenea, că respectă întru totul legislaţia în vigoare.
"Companiile membre ARPIM susţin sistemul de sănătate românesc, respectă întru totul legislaţia în vigoare, iar în ceea ce priveşte preţul medicamentelor, producătorii de medicamente originale subliniază faptul că în România preţul real este practic cu 29% sub preţul afişat în catalogul naţional al preţurilor (CANAMED).
Acest procent este determinat şi de neactualizarea ratei de schimb utilizată în calcularea preţului de referinţă pentru medicamentele compensate, care este îngheţată la nivelul anului 2012 (4,26 Ron/Eur). Este important de specificat că nicio altă industrie nu lucrează cu statul pe baza unei rate de schimb fixe şi este greu de conceput într-o economie de piaţă un astfel de dezechilibru: pe de o parte, există un curs de schimb stabilit liber, iar pe de altă parte, autorităţile statului impun un curs fix pentru anumite categorii de produse. Este nefiresc atât din punct de vedere juridic, dar şi economic", a susţinut ARPIM într-un comunicat remis marţi presei.
ARPIM a mai precizat că preţul medicamentelor în România este comparat cu preţul altor 12 ţări europene care au sisteme şi politici de sănătate diferite de situaţia de la noi - altă cheltuială pe cap de locuitor, alt sistem de finanţare, de compensare al medicamentelor.
"Astfel, în contextul unor noi scăderi de preţuri, vom asista la o creştere a comerţului intracomunitar cu medicamente, activitate perfect legală, dar în detrimentul pacientului român, care nu îşi va mai găsi medicamentele necesare", afirmă reprezentanţii ARPIM.
Potrivit sursei citate, numeroasele metode de reducere de costuri aplicate de autorităţi (taxa claw-back, îngheţarea bugetului de medicamente la nivelului consumului din 2011, neintroducerea cu regularitate a tratamentelor inovative la care pacienţii români au drept egal la fel ca pacienţii celorlalte state UE, legislaţia cost-volum la care discountul minim posibil este de 30%) devin "nesustenabile" pentru producătorii de medicamente inovative din România.
"Guvernul se expune unui risc major determinat de lipsa unor medicamente critice pentru pacienţi şi, nu în ultimul rând, de posibilă retragerea a operaţiunilor de business ale unor producători de medicamente. De mai bine de cinci ani, autorităţile au transferat producătorilor de medicamente responsabilitatea tratării pacienţilor români, astfel încât am ajuns să susţinem, prin taxa clawback, tratamentele pentru mai mult de 2 din 10 pacienţi", mai afirmă ARPIM.
Ministerul Sănătăţii a solicitat, luni, deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă să îşi actualizeze, până la data de 10 martie, toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul Ministrului Sănătăţii 75/2009.
"Această intrare în normalitate a preţurilor medicamentelor înseamnă de fapt o schimbare în beneficiul sistemului de sănătate, astfel încât majoritatea medicamentelor vor avea o revizuire în scădere a preţurilor. Asta va însemna o economie substanţială la bugetul de stat, care se va regăsi în tratamente şi medicamente inovatoare pentru pacienţi", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat remis presei.
Ministerul Sănătăţii a arătat că, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 75/ 2009, preţul medicamentelor "trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania".
Sursa: AGERPRES