Pacienţii cu hepatita C din România sunt îngrijoraţi în legătură cu noile terapii, care le pot salva vieţiile, dar care nu se află pe lista medicamentelor compensate.
Ei fac apel la autorităţile statului prin intermediul unei scrisori deschise, semnată de Marinela Debu, preşedinte Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), ca această problemă să fie rezolvată.
"Pacienţii cu hepatită cronică C au nevoie de sprijinul dumneavoastră. Avem nevoie de suportul fiecăruia pentru a opri drama noastră. Suntem mulţi, dar mult prea adesea trataţi cu promisiuni şi amânări nejustificate. Noi ne-am săturat să auzim mereu că nu sunt bani, că bugetul nu îşi permite, că vom avea acces în curând la tratament", se arată în textul unei scrisori deschise adresată luni şefului statului, Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Finanţe, Ministerului Muncii, Parlamentului României, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, reprezentanţilor României în Parlamentul European.
Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice spune că România are neşansa de a avea cea mai mare prevalenţă din UE în ceea ce priveşte virusul hepatitei C, o mortalitate ridicată ca urmare a cancerului hepatic şi o creştere a numărului de pacienţi care suferă de ciroză hepatică.
"În plus, prin numeroasele amânări a actualizării listei de medicamente compensate, mulţi oameni pierd şansa de a beneficia de tratament adecvat, asemănător altor state din UE", se mai arată în scrisoarea deschisă.
Potrivit APAH-RO, studiile recente arată cât se poate de clar că terapiile noi şi inovatoare ajută atât la salvarea vieţilor pacienţilor, cât şi la economii la bugetul de stat pe termen mediu şi lung.
"Printre drepturile noastre aşa cum sunt ele prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, semnată şi de România, se află şi dreptul la sănătate. Nu ne luaţi acest drept. Hepatita C este una dintre puţinele boli cronice vindecabile, iar cercetările în domeniu ne oferă şansa unei terapii de scurtă durată cu puţine efecte adverse şi şansa unei vieţi normale. Este nevoie ca politicul să înţeleagă că orice zi pierdută nu înseamnă bani economisiţi, ci vieţi ce puteau fi salvate, şi cheltuieli mai mari pe termen lung, pentru sistemul de sănătate prin tratamentul complicaţiilor", se mai precizează în documentul semnat de Marinela Debu.
Aceasta susţine, în finalul scrisorii deschise, că hepatita nu este doar o problemă a unei ţări precum România, ci a întregii Uniuni Europene, şi tocmai de aceea este nevoie ca statele membre să decidă unitar şi să impună un standard în ceea ce priveşte depistarea, urmărirea şi tratamentul pacienţilor cu afecţiuni hepatice cronice.
Sursa: AGERPRES