Potrivit unui studiu britanic, taţii foarte tineri sunt mai susceptibili de a avea copii cu probleme de sănătate, ca urmare a unui număr de mutaţii genetice observate în spemă.
Pentru a încerca să înţeleagă de ce adolescenţii au fost, ca şi taţii mai în vârstă, susceptibili de a face copii cu autism, schizofrenie sau spina bifida (o dezvoltarea incompletă a coloanei vertebrale), cercetătorii britanici au studiat ADN-ul de la mai mult de 24.000 de părinţi şi copii din Germania, Austria, Orientul Mijlociu şi Africa.
În eşantionul studiat, mama cea mai tânără avea 11 ani iar cea mai în vârstă avea 52 de ani, în timp ce tatăl cel mai tânar avea 12 ani iar cel mai bătrân avea 70 de ani.
Cercetătorii conduşi de Peter Forster, de la Universitatea din Cambridge, a constatat că taţii adolescenţi au prezentat cu 30% mai multe mutaţii genetice în sperma lor decât părinţii în vârstă de 20 de ani. Nici o explicaţie ştiinţifică nu a putut fi furnizată de către autorii studiului asupra acestui fapt, dar aceştia sugerează mai multe ipoteze.
Potrivit lui Foster, un motiv ar putea fi faptul că mecanismul de copiere a ADN-ului dă erori la începutul pubertăţii masculine.
Cu toate acestea, taţii tineri nu ar trebui să intre în "panică", în măsura în care doar 1,5% dintre noii-născuţi au anomalii. Creşterea cu 30% a mutaţiilor genetice au mărit rata acestor copii la 2%.
Alte studii publicate în ultimii ani au accentuat în special calitatea slabă a materialului seminal în rândul taţilor cu vârste de peste 45 de ani, menţionează AFP.
Într-un studiu publicat în februarie 2014, în revista Jama Psychiatry, cercetătorii au demonstrat că progeniturile taţilor de peste 45 de ani au prezentat un risc de 3,5 ori mai mare de a suferi de autism şi de 25 de ori mai mare de a fi bipolari decât copiii concepuţi de taţi cu vârste între 20 şi 25 de ani. De asemenea, ei au prezentat un risc de 2,5 ori mai mare de a avea probleme de comportament suicidar şi cu consumul de droguri, mai scrie AFP.
Sursa: AGERPRES