Un grup de 22 de parlamentari a propus miercuri, 18 februarie, interzicerea completa a fumatului în instituţiile publice, fapt ce presupune modificarea Legii nr. 349/2002 cu scopul de a preveni şi combate efectele consumului produselor de tutun.
Actul normativ în forma care a fost propusă miercuri plenului prevede "interzicerea completă a fumatului în spaţiile autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare, de stat şi private".
"În România, fumatul este interzis în spaţiile publice închise, baruri, restaurante, discoteci (fiind exceptate doar dacă au suprafaţă mai mare de 100 metri pătraţi). În practică, însă, zonele unde se permite fumatul, inclusiv în clădirile administraţie publice şi a instituţiilor de învăţământ, nu sunt amenajate corespunzător, fiind închise şi fără evacuarea fumului sau condiţionarea aerului, ceea ce afectează grav sănătatea nefumătorilor deveniţi fără voia lor fumători pasivi. (...) În majoritatea parlamentelor din ţările UE nu este permis fumatul, inclusiv în clădirile Parlamentului European", se arată în expunerea de motive.
"Dacă în spaţiile publice private fumatul poate fi o opţiune atât a consumatorilor, cât şi a proprietarilor acestora (restaurante, baruri, cluburi), în spaţiile publice acesta trebuie interzis, întocmai ca-n clădirile guvernamentale din ţările avansate al UE, fiind nu numai un imperativ al prezervării sănătăţii publice, dar şi o chestiune de civilizaţie", se mai arată în expunerea de motive.
Mai mulţi senatori au apreciat însă că această măsură restrictivă nu va putea fi respectată.
La propunerea senatorului Dumitru Pelican, liderul grupului senatorilor liberal-conservatori, actul normativ a fost retrimis la Comisia pentru sănătate publică pentru a fi amendat, în sensul creării unor locuri special amenajate în care să se poată fuma.
Senatorul Cristiana Anghel consideră că o astfel de lege nu va fi respectată.
"Fumătorii plătesc o taxă pe viciu. Şi aşa sunt discriminaţi că sunt goniţi tot timpul. Aşa ceva nu se poate. O facem (n.r. legea) ca să avem ce să încălcăm. Nimeni nu poate să-mi demonstreze că cei care fumează se îmbolnăvesc şi cei care nu fumează nu se îmbolnăvesc. Câţi nu au murit de cancer şi nu au fumat niciodată în viaţa lor?!", a spus Anghel.
Senatorul PSD Gabriela Firea a subliniat că, potrivit statisticilor, în România, care are cea mai permisivă legislaţie în domeniu din UE, jumătate de milion de români ajung în spitale din cauza unui fumat excesiv şi că 40.000 de români au murit anul trecut din această cauză. Ea a pledat pentru respectarea legii prin asigurarea de spaţii special amenajate pentru fumători.
Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a apreciat că fumătorii români cheltuiesc anual pentru acest viciu mai mult decât bugetul Ministerului Apărării şi bugetul Ministerului de Interne la un loc.
Sursa: AGERPRES