Lt. col Ovidiu Muşat, medic la Secţia Clinică Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila", a declarat că problemele de vedere pot fi eliminate cu ajutorul chirurgiei refractive, însp nu toţi pacienţii pot beneficia de aceste intervenţii, deoarece există contraindicaţii cum ar fi vârsta sub 20 de ani, valoarea nestabilizată a dioptriei în ultimii doi ani, boli precum diabetul, glaucomul, sindromul de ochi uscat, da şi inflamţiile oculare cronice.
Potrivit acestuia, evoluţia "uimitoare" a medicinei şi aparatura "extrem de performantă" în chirurgia viciilor de refracţie asigură pacientului o diversitate de opţiuni chirurgicale, cu maximă eficienţă şi riscuri minime, care îi permit reluarea vieţii sociale.
"Termenul de chirurgie refractivă defineşte metodele prin care sunt corectate viciile refractive (miopie, hipermetropie, astigmatism şi presbiopie), înlăturând astfel dependenţa pacientului de ochelari sau lentile de contact. Momentul optim al intervenţiei chirurgicale este variabil, în funcţie de pacient, în general se ia în considerare această metodă după vârsta de 18 ani şi când valoarea refracţiei este constantă, pe o perioadă de minimum 6 luni preoperator", a arătat Ovidiu Muşat, medic primar şi doctor în ştiinţe medicale.
El a precizat că în prezent în chirurgia refractivă sunt disponibile două metode de corecţie a viciilor de refracţie: una care constă în extracţia cristalinului şi implantarea unui cristalin artificial, adecvat la valori mari ale viciilor de refracţie, şi alta care se adresează corneei, prin modificarea curburii acesteia cu ajutorul laserului cu excimer (principalele metode LASIK şi PRK). LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) constă în îndepărtarea unei lamele subţiri din cornee, urmată de modelarea stromei corneene de către laserul excimer şi repoziţionarea flapului corneean.
"PRK (Photorefractive Keratectomy) constă în îndepărtarea epiteliului corneean cu ajutorul unei substanţe alcoolizate şi modificarea curburii corneei cu ajutorul laserului, urmată de poziţionarea unei lentile de contact. În funcţie de grosimea corneei pot fi corectate vicii refractive la până la 9 D în cazul miopiei, 6 D pentru hipermetropie şi 6 D pentru astigmatism", a explicat medicul militar.
El a subliniat că cele mai importante avantaje ale operaţiei sunt: independenţa faţă de ochelari, ceea ce înseamnă că persoana poate practica un sport sau performa în profesii în care viciile de refracţie nu sunt permise în mod normal, factorul psihologic, mai ales în cazul pacientelor de sex feminin, emoţional.
"(...) Nu în ultimul rând, trebuie luat în considerare şi aspectul material ca un avantaj al realizării operaţiei. Faptul că ochelarii sunt o investiţie repetabilă, aceasta poate deveni, în timp, mai scumpă decât operaţia de corecţie. În orice caz, pacientul trebuie să hotărască în deplină cunoştinţă de cauză şi în funcţie de priorităţile sale obiective şi subiective atunci când optează pentru o intervenţie chirurgicală de acest tip", a afirmat dr. Ovidiu Muşat.
Sursa: AGERPRES