Proiectul "Îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei din România prin creşterea controlului tuberculozei", al cărui scop este diagnosticarea rapidă şi un tratament corect, complet şi supravegheat al tuberculozei (TB), a primit o suplimentare de fonduri în valoare de peste 10 milioane de euro din partea Guvernului Norvegiei.
"Anul trecut am avut 29 milioane euro şi am mai primit, pentru acest proiect, pe doi ani, 10,7 milioane euro, care ne ajută să facem dotarea cu echipamente moderne pentru detecţia rapidă, să dăm tratament complet pacienţilor, să facem detecţia pentru 10 mii de cazuri, să asigurăm stimulente pentru creşterea aderenţei la tratament, să formăm personalul medical în managementul acestor cazuri, să formăm asistenţii medicali din comunităţi, mediatori, ca să ştie cum urmăresc şi administrează tratamentul.
Toată ţara este prinsă în acest proiect", a declarat, joi, dr.Gilda Popescu, manager de proiect.
Ea a precizat că, în cadrul proiectului, se vor dezvolta opt laboratoare de referinţă, 1.000 de pacienţi vor primi tratament complet, continuu şi de calitate, conform recomandărilor internaţionale, 2.500 de pacienţi vor fi sprijiniţi în tratamentul ambulatoriu, prin tratament supravegheat şi suport social în vederea creşterii aderenţei la tratament.
De asemenea, un număr de 10.000 persoane vor fi informate cu privire la transmiterea, prevenirea, simptomele TB şi accesul la asistenţă medicală primară, iar 600 de persoane din reţeaua naţională de TB vor beneficia de un curs de formare în managementul medicamentelor, controlul infecţiei şi supravegherea TB.
Totodată, 2.000 de lămpi UV vor fi achiziţionate pentru unităţile TB, iar baza naţională de colectare a datelor TB va fi actualizată.
Gilda Popescu a atras atenţia şi asupra duratei tratamentului în cazul tuberculozei.
"Este un tratament de durată, 24-36 de luni. Lumea, în general, se plictiseşte, are impresia că este bine. Din punct de vedere bacteriologic, se negativează de la opt luni, de când scapă de medicaţie injectabilă, trec în faza de consolidare, dar, dacă nu duc la bun sfârşit acest tratament, se pot repozitiva şi reiau medicaţia de la capăt. Eşecurile în astfel de cazuri sunt foarte multe, circa 35% sunt în situaţia de a rămâne pozitivi datorită absenţei unora dintre medicamente. Cu acest proiect, putem aduce medicamentele, tratamentul pe care îl vor urma este cel corect", a explicat dr.Popescu, subliniind că se urmăreşte, prin respectivul proiect, o rată de succes a tratamentului de 70-75%.
Proiectul, derulat de Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" în parteneriat cu Fundaţia Romania Angel Appel, Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate şi Fundaţia LHL International Tuberculosis din Norvegia, se va derula până în aprilie 2016 şi face parte din Programul RO 19 "Iniţiative de sănătate publică", al cărui operator este Ministerul Sănătăţii.
Sursa: AGERPRES