Coordonatorul Centrului de informare pentru migranţi Constanţa, Cosmin Bârzan, a declarat că cetăţenii extracomunitari care au absolvit facultăţile de medicină şi farmacie din România ar putea beneficia în curând de un cadru legislativ favorabil pentru a putea fi angajaţi în sistemul de sănătate din ţara noastră.
"Se fac demersuri în vederea modificării legislaţiei pentru ca absolvenţii facultăţilor de medicină şi farmacie din România care sunt cetăţeni ai statelor extracomunitare să poată profesa în ţara noastră.
În prezent, legislaţia din România împiedică accesul acestora pe piaţa de muncă din domeniu, deşi sistemul de sănătate se confruntă cu un deficit foarte mare de specialişti", a declarat miercuri pentru AGERPRES Cosmin Bârzan.
El a spus că statisticile făcute publice recent au arătat că în domeniul sănătăţii în România lucrează 12.000 de persoane, în condiţiile în care necesarul de specialişti este de circa 25.000.
"În acelaşi timp, statisticile arată că există un număr mare de studenţi străini care au absolvit facultăţile de medicină şi farmacie şi care nu pot profesa din cauza legislaţiei ce interzice Colegiului Medicilor să emită dreptul de liberă practică absolvenţilor din state extracomunitare care nu au viză de membru de familie", a afirmat Cosmin Bârzan.
Potrivit acestuia, obţinerea unui loc de muncă este, de altfel, una dintre problemele cu care se confruntă în prezent cetăţenii statelor non-europene în România.
"Cetăţenii extracomunitari se situează pe locul al treilea în faţa unui potenţial angajator, după un cetăţean român şi unul dintr-un stat european, conform procedurii române. În plus, există şi o taxă pe care angajatorul trebuie să o plătească atunci când încadrează un cetăţean non-european. Aceste lucruri creează o dificultate în obţinerea unui loc de muncă şi integrarea în comunitate", a spus coordonatorul Centrului de informare pentru migranţi Constanţa.
Cosmin Bârzan a participat miercuri, la Tulcea, la masa rotundă "Serviciile oferite de Centrul de informare migranţi Constanţa şi modalităţi de colaborare interinstituţională pentru integrarea resortisanţilor ţărilor terţe în România", eveniment la care au participat autorităţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale.
În judeţul Tulcea, potrivit autorităţilor locale, în prezent există 305 persoane din state extracomunitare, numărul acestora crescând de la un an la altul.
Masa rotundă găzduită de Prefectura Tulcea a fost organizată în cadrul proiectului "Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe în România", finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României. Proiectul, potrivit sursei citate, a început în 2013, are un buget anual de circa 700.000 de lei şi se va încheia la sfârşitul primului semestru al acestui an.
Sursa: AGERPRES