În luna ianuarie 2004 a avut loc o intervenţie chirurgicală prin care unei femei i s-a extirpat o tumoră gigant, operaţie efectuată de celebrul chirurg McKay Mc Kinnon, de la Spitalul Universitar din Chicago, împreună cu profesorul Ioan Lascăr de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
Pacienta, Lucica Bunghez, avea la acea vreme 47 de ani şi prezenta o tumoră gigant de 72 de kilograme, care a ţintuit-o la pat pentru trei ani.
Profesorul Mc Kinnon, devenit celebru pentru că a mai operat, în 1998, o tumoră mai mare cu zece kilograme decât cea a Lucicăi, s-a oferit s-o opereze gratuit pe femeia din Braşov, după ce a aflat de cazul ei de la un medic de origine română din New York, Dinu Gangure. Pentru că Ministerul Sănătăţii nu a avut 300.000 de dolari pentru transportul şi spitalizarea în străinătate a pacientei, chirurgul american a fost de acord să vină în România, cu condiţia ca autorităţile sanitare să-i pregătească o sală de operaţie bine pusă la punct şi să-i asigure toate condiţiile pentru realizarea intervenţiei.
Românca este, la nivel mondial, al doilea caz de tumoră gigant excizată cu succes, primul fiind cel al unei americance cu o tumoră de 91 de kilograme, care după intervenţie a dus o viaţă normală. Braşoveanca suferea de o boală genetică foarte rară (recklinghausen) care i-a afectat centrii nervoşi. Echipa condusă de McKinnon este autoarea primei intervenţii de acest fel din lume.
''Am stabilit împreună cu Ministerul Sănătăţii ca intervenţia să se desfăşoare aici, iar spitalul va suporta toate cheltuielile operaţiei şi tratamentul pacientei. Am pregătit 40 de specialişti chirurgi pentru această intervenţie şi consider că sala operatorie a clinicii noastre dispune de dotările de vârf necesare pentru ca operaţia să poată avea loc. (...) Cazul este particular şi complicat, dar rezolvarea lui depinde de profesionalismul medicilor'', declara atunci profesorul Ioan Lascăr.
Operaţia de extirpare a durat aproximativ 10 de ore, iar apoi pacienta a fost supusă unor repetate transplanturi de piele, pentru reconstrucţia ţesutului exterior. Primul transplant de piele a fost efectuat la două săptămâni după extirparea tumorii. Intervenţia a decurs fără incidente, a durat aproape două ore şi jumătate. Primul autotransplant a acoperit aproape 25% din defect, pielea fiind recoltată de pe coapsa dreaptă a pacientei.
După 11 zile, pacienta a fost supusă unui nou autotransplant. Operaţia a durat aproximativ trei ore, iar echipa, care a realizat-o, a fost formată din zece medici. Acest al doilea transplant de piele s-a efectuat cu piele recoltată de pe coapsa stângă a pacientei. Ea a povestit în presă, la vremea respectivă, că la internare avea 112 kilograme, iar la externare avea 42 de kilograme.
În prezent, la 10 ani de la intervenţia chirurgicală, Lucica Bunghez duce o viaţă normală la Braşov, alături de familie. Acum are 56 de ani şi este bunica unei fetiţe de doi ani, Alesia.
Acest caz a făcut subiectul unui reportaj al postului Discovery Channel.
Sursa: AGERPRES