În luna mai a acestui an, va avea loc a VI-a ediţie a Congresului Româno-Iordanian, organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Universitatea din Amman şi Prinţesa Muna al-Hussein, ocazie cu care se va aniversa şi împlinirea a 50 de ani de relaţii diplomatice între România şi Iordania.
'O manifestare cu impact nu doar ştiinţific, ci şi la nivel naţional şi diplomatic, va fi congresul care se face în parteneriat cu Universitatea Iordaniană din Amman, cea mai importantă universitate din Iordania, şi care se face sub auspiciile Casei Regale din Iordania.
Am primit confirmarea, prin Ambasada României din Iordania, că la acest congres va participa Prinţesa Muna ca patron spiritual al acestui congres, alături de alte oficialităţi din Iordania şi bineînţeles din România (...) Cred că acest eveniment vine într-un context mai larg, întrucât anul acesta se aniversează 50 de ani de relaţii diplomatice între România şi Iordania', a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, profesor doctor Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu Mureş.
Rectorul a precizat că din acest motiv evenimentul - organizat şi în contextul manifestărilor dedicate împlinirii a 70 de ani de învăţământ medical la Târgu Mureş - va fi patronat şi de Ministerul de Afaceri Externe, respectiv a Ambasadei României în Iordania.
'Vorbim de strângerea unor relaţii. Iordania este o ţară extrem de importantă în regiune, este o ţară cu puternic potenţial inclusiv financiar, este o ţară foarte sigură într-un context nesigur limitrof şi mai ales are o experienţă de colaborare pe linia medicală cu România care se întinde pe câteva zeci de ani înapoi. Cred că acest potenţial merită reactivat, mă refer inclusiv la posibilitatea de a primi studenţi iordanieni la studiile de limbă engleză sau chiar de limba română la Târgu Mureş, în perioada care urmează', a precizat rectorul.
Potrivit acestuia, în Iordania există o foarte bună percepţie a învăţământului medical din România, având în vedere că aproape 3000 de medici iordanieni sunt absolvenţi de medicină din România, inclusiv ministrul Sănătăţii din această ţară.
'Am fost foarte impresionat când am mers anul trecut la acest congres (în Iordania, n.r.) să fiu rugat să vorbesc în româneşte pentru că participanţii îşi doreau să audă vorbindu-se în ţara lor în limba română (...) În cadrul congresului româno-iordanian de la Târgu Mureş vom merge pe 3 direcţii mari, respectiv medicină, medicină dentară şi farmacie, iar la nivel de medicină se va merge pe două subdomenii, respectiv medicină clinică şi medicină paraclinică', a precizat Leonard Azamfirei.
Sursa: AGERPRES