Daciana Sârbu a declarat în cadrul plenului Parlamentului European de la Strasbourg că oamenii vor să ştie de unde vin alimentele pe care le consumă, iar precizarea ţării de origine a cărnii pe eticheta alimentelor procesate este o informaţie pe care producătorii sunt datori să le-o ofere.
Mesajul eurodeputatei, care este vicepreşedintă a Comisiei de Mediu şi Sănătate publică din PE, a făcut parte din dezbaterea unei rezoluţii pe tema extinderii regulilor privind etichetarea.
Precizarea originii ingredientelor este o cerinţă a organizaţiilor europene ale consumatorilor, susţinute de Parlamentul European, în timp ce Comisia Europeană şi marii producători de alimente preferă să menţină reglementările actuale, care presupun prezenţa voluntară - şi nu obligatorie - a acestor detalii pe etichetă alimentelor.
"Oamenii au dreptul să ştie dacă şunca pe care o cumpăra conţine carne produsă în România sau importată de la mii de kilometri distanţă. Sunt tot mai mulţi români care vor să cumpere alimente locale, realizate din ingrediente produse în ţara lor, şi au dreptul să găsească toate aceste informaţii pe eticheta produsului. Nu ar fi un mare efort din partea producătorilor să le dezvăluie aceste amănunte, din moment ce carnea proaspătă deja vine cu precizări obligatorii referitoare la ţară de origine, ca urmare a unor reguli adoptate în 2011', consideră Daciana Sârbu, citată în comunicat.
În opinia sa, extinderea regulilor existente nu ar presupune eforturi în plus, ci doar transparenţă mai mare faţă de consumatori: "Deja avem reguli care presupun etichetarea ţării de origine în cazul cărnii proaspete, şi avem sisteme de trasabilitate, din raţiuni de siguranţă alimentară. Deci, sistemele există deja, şi sunt funcţionale!'
Problema costurilor este, de altfel, şi principalul contraargument folosit de opozanţii propunerii, iar Daciana Sârbu a cerut în discursul său o analiză serioasă şi imparţială a efectului noilor reguli asupra preţului alimentelor. "Cu siguranţă Comisia trebuie să analizeze cu multă atenţie acest impact al reglementărilor privind etichetarea. Până acum, studiile Comisiei sunt bazate pe rapoartele provenite dinspre industria alimentară. Există însă şi studii externe care indica rezultate diferite. Avem nevoie de o analiză mult mai serioasă a costurilor potenţiale înainte de a le interzice consumatorilor dreptul de a fi informaţi", a mai afirmat ea.
Plenul Parlamentului European se va pronunţa miercuri, prin vot, asupra acestei rezoluţii.
Sursa: AGERPRES