Lipsa unui spital de copii supraaglomerează secţia de pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, a declarat managerul unităţii spitaliceşti, Dănuţ Căpăţână.
Acesta a menţionat, marţi, într-o conferinţă de presă, că la SCJU Constanţa sunt alocate 90 de paturi pentru copii, comparativ cu judeţele Iaşi - unde Pediatria are 450 de paturi, Timiş - 345 de paturi, Argeş - 285, Cluj - aproximativ 350 de paturi, în judeţele menţionate existând spitale de pediatrie.
"La Medgidia nu mai au au medic pediatru, la Tulcea la fel, toţi copiii din judeţul Constanţa şi judeţele limitrofe vin la Pediatria SCJU Constanţa. (...) Soluţia este una singură, trebuie construit un corp de clădire special pentru Pediatrie, noi nu facem faţă cu ceea ce avem", a spus managerul Spitalului Judeţean.
Acesta a declarat că are promisiunea ministrului Sănătăţii că vor fi alocaţi 12 milioane de lei de la bugetul central pentru renovarea secţiei de pediatrie a SCJU Constanţa, dar că intenţionează să discute cu acesta şi despre construirea corpului de clădire dedicat pacienţilor copii, investiţie pentru realizarea căreia este necesară suma de circa 20 de milioane de euro.
Subiectul a fost discutat în conferinţa de presă şi în contextul în care, luna trecută, rudle unui copil decedat la Spitalul Judeţean Constanţa au protestat în faţa instituţiei, acuzând cadrele medicale.
"Eu nu contest dreptul pacientului la o a doua opinie, dar de aici şi până la a face acuzaţii nefondate, nesusţinute, de către oameni neprofesionişti, care nu lucrează în domeniu, care nu cunosc cazul, lucruri obiective - pentru că vorbim de o medicină modernă bazată pe dovezi. Nu vorbim de impresia unui doctor vizavi de un caz. La baza oricărui caz sunt analize, investigaţii, lucruri obiective", a susţinut managerul SCJU Constanţa.
Pentru a combate acuzaţiile aduse medicilor, acesta a prezentat o situaţie statistică potrivit căreia, la SCJU Constanţa, în 2014 au fost aproape 7.800 de internări pe secţia de pediatrie, 15 copii au decedat, înregistrându-se o rată a mortalităţii infantile de 0,2%. De la începutul anului 2015 şi până în prezent, la aceeaşi unitate medicală au fost înregistrate 1.084 de internări de copii şi două decese, fiind o rată a mortalităţii de 0,18%.
"Există un ordin de ministru care clasifică spitalele şi în funcţie de rata mortalităţii infantile. Acel ordin de ministru prevede ca rata minimă a mortalităţii într-un spital cum este Spitalul Judeţean Constanţa să fie de 0,5%. Noi suntem la 0,20%. (...) Din această cauză, nu vreau să mai aud acuze că medicii din Pediatrie nu au grijă de copii şi că sunt criminali, sau alte acuze care li s-au adus", a spus Căpăţână.
Acesta a declarat că acele critici nefondate aduse medicilor au determinat conducerea spitalului să posteze pe pagina de Facebook a unităţii medicale un bebeluş de o lună, muribund, abandonat de mamă în spital şi care în prezent este într-o stare de sănătate foarte bună.
"Un copil părăsit de mamă, internat pe data de 14 ianuarie, părăsit în UPU, al nouălea copil dintr-o familie din localitatea Lumina. Avea o lună de zile şi 2.200 de grame la internare, cu multiple suferinţe de organe, insuficienţă renală, pulmonară, respiratorie ... copil muribund. Astăzi este foarte bine, este un copil sănătos, care a fost salvat de către medicii din Pediatrie. (...) Copil neglijat, subnutrit, deshidratat, plin de escare, de răni, pe obraz nu ne-am lămurit dacă era o muşcătură sau o infecţie", a afirmat Dănuţ Căpăţână, precizând că după ce copilul va fi externat, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului vor decide ce măsuri trebuie luate în acest caz.
Sursa: AGERPRES