Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Alin Ţucmeanu, a declarat în cadrul unei dezbateri privind sistemul naţional de transfuzie sanguină, că pacienţii îşi vor putea deconta tratamentul după reorganizarea Institutului Naţional de Transfuzie.
"În primul şi în primul rând pacienţii vor avea acces la un tratament de calitate într-un institut care printr-un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate le poate deconta tratamentul şi le poate elibera bilete de trimitere pentru dânşii.
Acum mulţi îşi plătesc analizele din fondurile proprii", a spus Ţucmeanu, întrebat care vor fi beneficiile reorganizării Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină.
În cadrul dezbaterii publice având ca temă proiectul de hotărâre de Guvern privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de transfuzie sanguină şi reorganizarea Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină "Prof. Dr. C.T. Nicolau", directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti, Doina Guşa, a atras atenţia asupra deficitului de personal din instituţie.
"Prin noua reorganizare şi intrând pe sistemul de urgenţă avem posibilitatea să plătim ore suplimentare oamenilor. Acum nu facem pentru că aşa este legea", a precizat Doina Guşa.
Potrivit acesteia, în nici o ţară din lume Institutul de Hematologie sau Centrul Naţional de Transfuzie nu gestionează hemofilicii şi talasemicii.
"Activitatea de transfuzie este una care se desfăşoară de la vena donatorului până la vena pacientului, deci institutul nu poate avea ca şi atribuţie activitatea terapeutică de transfuzie, acesta este cel mai important lucru şi acest aspect se încearcă acum, să se obţină cadrul legal terapeutic pentru talasemici şi hemofilici", a menţionat Guşa.
Preşedintele Coaliţiei Organizaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu, a declarat că dezbaterea nu l-a "liniştit".
"După ultima dezbatere ce a avut loc la minister nu am ajuns la nicio concluzie, adică vor rămâne pacienţi de talasemie şi hemofilie în cadrul institutului undeva pe hârtie, că nu există un spaţiu amenajat, autorizat, exact ce ni se reproşează de 40 de ani de când suntem trataţi aici, că nu avem un spaţiu autorizat, bun, să se autorizeze", a spus Radu Gănescu.
Sursa: AGERPRES