Direcţia de Sănătate Publică (DSP) doreşte să transforme ultima leprozerie din Uniunea Europeană care funcţionează la Tichileşti, judeţul Tulcea, în centru de asistenţă socială sau de îngrijiri paleative, în acest sens începând discuţiile cu ministerul de resort.
"Încă de la începutul anului trecut, am elaborat o strategie de dezvoltare a asistenţei medicale din judeţ pentru următorii cinci ani, iar printre problemele abordate se află şi cea a centrului din Tichileşti, cunoscută drept ultima leprozerie din Europa.
Încercăm să dăm acestui centru o orientare către o asistenţă medico-socială care să fie adaptată noilor realităţi", a declarat pentru AGERPRES directoarea DSP, Laurenţia Militaru.
Centrul din Tichileşti număra la finele anului trecut, potrivit sursei, 15 pacienţi, spaţiile fiind dispuse în sistem pavilionar şi dispunând de toate utilităţile. "Sper ca reorientarea acestui centru să poată fi pusă în practică prin instrumentul financiar european Investiţii Teritorial Integrate (ITI) - Delta Dunării", a menţionat directoarea Militaru.
De altfel, încă din luna octombrie a anului trecut, consultanta pe probleme de sănătate a Băncii Mondiale (BM), Cristina Petcu, a atras atenţia asupra faptului că în niciun stat civilizat din lume persoanele bolnave de lepră nu mai sunt instituţionalizate pe termen lung. "Boala se tratează cu antibiotic. În niciun stat civilizat din lume nu mai sunt instituţionalizate permanent persoane bolnave de lepră. Mult mai gravă decât această boală este tuberculoza", a declarat în octombrie 2014 Cristina Petcu, în timpul prezentării strategiei în domeniul sănătăţii întocmită de BM.
Încă din anul 2006, conducerea unităţii medicale din Tichileşti a elaborat un plan de management care viza schimbarea în zece ani a profilului unităţii din spital leprozerie în spital de îngrijiri paleative.
Unic în România, Spitalul din Tichileşti aparţine Ministerului Sănătăţii, iar în imediata apropiere a acestuia în anul 2005 s-a încheiat amenajarea unui cămin pentru bătrâni, valoarea investiţiei realizată prin fonduri europene fiind de 138.825 euro.
Potrivit site-ului unităţii spitaliceşti, primele măsuri de profilaxie publică faţă de lepră au fost luate de autorităţile române în anul 1897, atunci când s-a decretat înfiinţarea unei leprozerii în localitatea Răchitoasa, judeţul Galaţi, mutată la începutul secolului următor la Tichileşti, lângă oraşul Isaccea. În anul 1916, leprozeria a fost distrusă, dar a fost reînfiinţată în 1928 de când a funcţionat fără întrerupere.
ITI-Delta Dunării este singurul instrument financiar prevăzut în Acordul de Parteneriat încheiat în luna august a anului trecut de către Guvern cu Comisia Europeană. Potrivit autorităţilor române, suma totală de care vor dispune comunităţile locale de pe teritoriul Rezervaţiei, respectiv judeţele Tulcea şi Constanţa, va fi de peste 1,1 miliarde de euro, aceasta fiind constituită din fonduri alocate din programele operaţionale şi completată din fonduri guvernamentale.
Sursa: AGERPRES