Alianţa pentru Luptă Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) vine cu propunerea de a modifica politicile statului referitoare la droguri pentru a limita comercializarea pe piaţa neagră a noilor substanţe psihoactive în combinaţii ce vor deveni din ce în ce mai nocive.
Potrivit unui comunicat al acestei asociaţii, sunt necesare şi măsuri precum reluarea finanţării campaniilor de prevenire a consumului şi riscurilor asociate consumului de droguri în contextul în care din ce în ce mai mulţi tineri români ajung la spital în comă sau chiar mor din cauza comerţului ilicit cu noile substanţe psihoactive.
Zeci de tineri din ţară au ajuns în ultima perioadă în spital, la Urgenţe, în mai multe zone din ţară, după ce au consumat un nou tip de substanţe psihoactive ilegale care au efecte neurologice grave şi ireversibile. Unii pacienţi nu au mai putut fi salvaţi de medici, relevă sursa citată.
ALIAT este de părere că acestea sunt efectele întreruperii în ultimii ani a finanţării programelor de prevenire a consumului şi riscurilor asociate consumului de droguri derulate de organizaţiile neguvernamentale şi ale unor politici oficiale insuficiente în domeniu.
"După explozia etnobotanicelor în urmă cu câţiva ani, reacţia statului român a fost doar interzicerea comercializării lor, fără alte măsuri privind asistenţa consumatorilor, prevenirea consumului şi riscurilor asociate consumului de droguri sau o necesară modificare a politicilor statului privind drogurile. Ceea ce face ca, în prezent, etnobotanicele să fie mai ieftine decât droguri ilicite mult mai puţin periculoase. În plus, din cauza absenţei unor astfel de măsuri, ne confruntăm cu o explozie a cazurilor de HIV printre consumatori. Să nu uităm că societatea civilă şi organizaţiile neguvernamentale au fost limitate în acţiunile lor prin diminuarea până la zero a finanţărilor pentru programe de prevenire şi tratament. Criza despre care vorbim este un semnal de alarmă", este de părere psihoterapeutul Eugen Hriscu, directorul ştiinţific al ALIAT.
Sursa: AGERPRES