Statele Unite vrea să pornească un proiect prin care să analizeze ADN-ul unui milion de americani voluntari pentru a înţelege mai bine bolile umane şi pentru a dezvolta medicamente adaptate la fiecare pacient în funcţie de profilul său genetic.
Printre voluntarii ale căror date genetice vor fi studiate se vor afla atât oameni bolnavi, cât şi sănătoşi, atât femei, cât şi bărbaţi, atât tineri, cât şi bătrâni, cercetătorii urmând să afle cum afectează variantele genetice sănătatea şi boala.
Oamenii de ştiinţă cred că această vastă bază de date ar putea permite o mai bună clasificare a bolilor, bazându-se pe cauzele lor la nivel biologic, mai degrabă decât pe simptome, precum şi dezvoltarea de tratamente individualizate în locul abordării generaliste actuale.
Iniţiativa de secvenţiere a genomului acestor voluntari face parte din iniţiativa preşedintelui american, Barack Obama, de a promova medicina de precizie, un domeniu al posibilităţilor 'nelimitate'. El a anunţat, la 30 ianuarie, alocarea a 215 milioane de dolari în planul său de buget pe 2016 pentru această amplă cercetare, relatează duminică agenţia EFE.
'Vreau ca ţara care a eliminat poliomielita şi a stabilit harta genomului uman să deschidă o nouă eră în medicină, o medicină care oferă tratamentul potrivit la momentul potrivit', declara Obama anunţând această iniţiativă în timpul discursului său privind starea Uniunii, aminteşte AFP.
Obiectivul pe termen scurt este de a crea tratamente mai multe şi mai bune pentru cancer, a declarat dr. Francis Collins, directorul Institutului Naţional pentru Sănătate din Statele Unite, citat de Reuters. Pe termen lung, proiectul va oferi informaţii despre cum poate fi individualizat tratamentul pentru un spectru mai larg de boli.
De cealaltă parte a Atlanticului, o acţiune similară cu acelaşi scop a fost demarată la începutul lunii februarie în Marea Britanie, unde cercetătorii vor analiza 100.000 de genomuri umane. Proiectul a fost dezvăluit de guvernul britanic cu doi ani în urmă, dar acţiunea de recrutare pe scară largă a început abia în februarie acest an.
Potrivit Reuters, cercetarea genetică la o scară atât de largă a devenit posibilă deoarece costul de secvenţiere a genomului a scăzut în ultimii ani la aproximativ 1.000 de dolari pe genom, ceea ce este cu totul diferit comparativ cu 15 ani în urmă, când operaţiunea costa aproximativ 3 miliarde de dolari.
Sursa: AGERPRES