Marţi, 3 februarie, a avut loc o Conferinţă Naţională privind screening-ul în cancer, organizată de Comisia pentru sănătate publică şi Comisia pentru drepturile omului din Senat, în parteneriat cu Asociaţia Bolnavilor de Cancer din România (FABC).
Potrivit unui comunicat de presă, remis miercuri AGERPRES, dezbaterea a fost organizată în contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului şi a vizat identificarea de soluţii şi direcţii prioritare pentru iniţierea şi îmbunătăţirea programelor naţionale de screening în cancer, având în vedere numărul mare de decese cauzate de această boală.
Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Rozalia Biro, a atras atenţia asupra faptului că România se află pe "loc fruntaş în lume la mortalitatea prin cancer".
"În lipsa organizării unor programe de screening, în ultimii ani mii de persoane care puteau fi salvate s-au îmbolnăvit şi au murit de această boală, România fiind pe loc fruntaş în lume la mortalitatea prin cancer. Trebuie ca împreună să facem tot ce e necesar pentru ca acestor pacienţi diagnosticaţi cu cancer să le asigurăm în adevăratul sens al cuvântului accesul la tratamente inovative şi servicii medicale de calitate", a susţinut aceasta, potrivit comunicatului de presă.
Sursa menţionată precizează totodată că, potrivit raportului Jurnalului European de Oncologie publicat în 2013, numărul deceselor provocate de cancer în România s-a dublat din 2009 până în 2012.
"În 2009 s-au înregistrat 182 de cazuri la sută de mii de locuitori, iar în 2012, rata a crescut la 388 cazuri la sută de mii de locuitori. Toate acestea s-au datorat lipsei programelor naţionale de informare şi screening privind cancerul", informează comunicatul citat.
Potrivit datelor statistice, forma de cancer cu cea mai mare frecvenţă în România este cancerul pulmonar, cu o incidenţă de 11.644 cazuri pe an şi cu o rată anuală a mortalităţii de 10.071. Apoi, este înregistrat ca frecvenţă cancerul colorectal (incidenţă/an - 10.256 şi mortalitate/an - 5.675).
De asemenea, cancerul la sân are o incidenţă anuală de 8.981 şi o rată a mortalităţii pe an de 3.244. O frecvenţă mai redusă o au cancerul de prostată (incidenţă/an - 4.532 şi mortalitate/an - 2.018) şi melanomul (incidenţă/an - 1.121 şi mortalitate/an - 364).
"Cifrele în creştere în ceea ce priveşte numărul de decese cauzate de cancer, an de an, contrariază, în egală măsură, atât medicii de familie, cât şi oncologii. Aceştia din urmă susţin că, dacă este depistat din timp, diagnosticat corect şi dacă pacientul urmează schema de tratament specifică tipului de boală dezvoltat, cancerul poate fi vindecat complet sau cel puţin transformat dintr-o boală cu un deznodământ fatal rapid într-o boală cronică", se mai arată în comunicat.
La eveniment, au participat reprezentanţi din domeniul sanitar, reprezentanţi ai autorităţilor, Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului, formatori de opinie, ONG, societăţi profesionale în cancer şi medicină familiei, asociaţii de pacienţi, mass-media, reprezentanţi companii farmaceutice.
Sursa: AGERPRES