Compania Google dezvoltă o brăţară anti-cancer, pentru a ajuta la detectarea în timp real a modificărilor în starea de sănătate a oamenilor.
Funcţionarea acestui instrument se bazează pe utilizarea particulelor nanometrice (de 2000 de ori mai mici decât o celulă sanguină), ingerate prin intermediul unei tablete şi care circulă în fluxul sanguin pentru a măsura modificările biochimice şi a anunţa începutul formării unei tumori, dar şi al unui atac de cord sau accident vascular cerebral.
Aceste nanoparticule au capacitatea de a se fixa pe un tip particular de celule (de exemplu, cele tumorale) şi de a le "ilumina". În acest moment brăţara intră în acţiune. Nanoparticulele fixate pe celulele canceroase sunt magnetizate de brăţară, care detectează luminiscenţa acestora. Teoretic, brăţara detectează particulele cu atât mai mult cu cât cancerul este mai avansat.
Totuşi, această tehnologie ridica încă multe probleme, comentează pourquoidocteur.fr. În primul rând, pielea umană are proprietăţi diferite în ceea ce priveşte grosimea şi culoarea, în funcţie de rasă, care pot influenţa eficacitatea brăţării. Acesta este şi motivul pentru care Google X, laboratorul specializat în proiectele cele mai îndrăzneţe ale firmei din Mountain View, a dezvoltat un braţ bionic, acoperit în piele sintetică şi piele umană pentru a testa eficacitatea acestui instrument.
O altă problemă constă chiar în utilizarea unei brăţări pentru de a aduna informaţii. Cercetările actuale asupra nanocipurilor sunt foarte promiţătoare, deoarece acestea permit detectarea concentraţiilor extrem de mici de markeri sau celule canceroase din sânge. În schimb, interesul pentru brăţară ar putea mai mult ca gadget comercial deoarece detectarea semnalelor prin piele poate fi mult mai precisă de analizat prin intermediul unei prelevări sanguine, susţine dr. Roland Moreau.
Scopul acestei tehnologii este păstrarea constantă a vigilenţei. "Ne dorim ca aceasta să devină proactivă şi preventivă", spune Andrew Conrad, şeful diviziei Google Life Sciences, care anticipează că peste 20 de ani se va vedea dacă brăţara care detectează cancerul a devenit o realitate medicală.
Sursa: AGERPRES