Astăzi, 4 februarie, se marchează Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, eveniment sărbătorit la nivel global.
Eforturile depuse pentru creşterea gradului de cunoaştere şi educare cu privire la boală au drept scop salvarea a milioane de persoane, care se luptă cu cancerul. Ziua Mondială a Cancerului în 2015 are o abordare pozitivă şi proactivă a luptei împotriva cancerului, subliniind faptul că există întotdeauna soluţii şi că acestea sunt la îndemâna noastră, promovând sloganul "Cancerul nu este dincolo de noi".
Campania din acest an este axată pe modul în care putem pune în aplicare ceea ce ştim deja despre cancer: prevenirea, depistarea, tratamentul şi îngrijirea. Pentru această campanie au fost fixate patru direcţii de acţiune, şi anume: alegerea unei vieţi sănătoase, depistarea timpurie a bolii, realizarea unui tratament accesibil pentru toţi cei bolnavi, creşterea calităţii vieţii pentru cei suferinzi.
Lupta împotriva cancerului este foarte importantă deoarece incidenţa bolii la nivel mondial este foarte mare şi se află în creştere, după cum se menţionează şi pe site-ul dedicat acestei zile. În prezent, 8,2 milioane de oameni mor din cauza cancerului în întreaga lume în fiecare an, dintre care 4 milioane de oameni încetează din viaţă prematur (având vârste cuprinse între 30-69 ani), iar până în 2030 se estimează o atingere a cifrei de 13,2 milioane decese pe an.
În acest context, se impun acţiuni urgente pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la boală şi pentru a dezvolta strategii practice de abordare a cancerului. Uniunea Internaţională pentru Controlul Cancerului (UICC) identifică, mai mult decât oricând, nevoia unui angajament global, care să ajute în sensul progreselor unitare în politică, care să încurajeze punerea în aplicare a planurilor naţionale pentru controlul cancerului.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este o dată importantă în calendarul companiilor de advocacy, organizaţii extrem de angajate, dar şi pentru simpli indivizi carte sunt încurajaţi să folosească semnificaţia zilei pentru a exercita un puternic val de presiune asupra guvernelor în asigurarea politicilor de prevenire şi de tratament paliativ a cancerului. Pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), această zi reprezintă un prilej de a-şi expune şi promova politicile şi programele sale realizate pentru ţări care luptă cu cancerul. Dintre acestea face parte Planul de acţiune globală pentru prevenirea şi controlul NCDs (bolilor netransmisibile) 2013-2020, care se înscrie în angajamentele asumate de către şefii de state şi de guverne în Declaraţia Politică a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind prevenirea şi controlul NCDs (Rezoluţia 66/2), recunoaşterea rolului şi a responsabilităţii instituţiilor guvernamentale şi rolul important al cooperării internaţionale pentru a sprijini eforturile naţionale. Planul de acţiune la nivel mondial include 9 obiective generale şi acţiuni care pot fi implementate rapid de guverne şi de alţi factori de decizie, între acestea înscriindu-se inclusiv reducerea relativă cu 25% a mortalităţii premature provocate de bolile netransmisibile până în 2025.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului, organizaţie internaţională non-guvernamentală de vârf, care uneşte comunităţii în lupta împotriva cancerului pentru a promova o mai mare echitate şi pentru a integra controlul cancerului pe ordinea de zi a agendei globale privind sănătatea şi dezvoltarea mondială. Fondată în 1933, cu sediul la Geneva, are peste 800 de organizaţii membre care funcţionează în 155 de ţări. În plus, organizaţia este membru fondator al Alianţei NCD (a bolilor netransmisibile), o reţea a societăţilor civile globale, care reprezintă în prezent aproape 2.000 de organizaţii din 170 de ţări. UICC a organizat pentru prima dată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului în 2006.
Potrivit datelor menţionate în raportul Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului - GLOBOCAN 2012, cancerul de plămâni este cel mai frecvent tip de cancer în România, urmat de cel colorectal, de sân, de prostată şi de col uterin. Tot la nivelul anului 2012, la o populaţie masculină de 10.370.000 se înregistrau 43.100 de cazuri noi de cancer, iar din totalul celor 11.017.000 de femei, 35.600 reprezentau cazuri noi de boli oncologice. Un studiu al Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului al OMS arată că în România s-au înregistrat 78.760 de noi cazuri de cancer în 2012. Această statistică a clasat România pe locul al zecelea în rândul ţărilor europene, în ceea ce priveşte bolnavii de cancer. În ce priveşte numărul cazurilor de cancer nou diagnosticate, România se afla sub media europeană.
Sursa: AGERPRES