Potrivit datelor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), numărul copiilor abandonaţi în spital este în scădere în judeţul Sălaj, în anul 2014 înregistrându-se nouă astfel de situaţii.
"Anul trecut am avut nouă copii abandonaţi în spital, faţă de anii trecuţi, când erau 12, 14, 16 abandonuri. Dinamica e în scădere, pentru că au fost ani în care am avut şi 30-40 de copii abandonaţi. Şi asta pot să spun că e şi un merit al spitalului, pentru că au asistenţi sociali care se ocupă de aceste cazuri. (...)
Majoritatea copiilor abandonaţi în spital au anumite probleme de sănătate. Nu întotdeauna au un handicap vizibil de la început, dar după analize, după investigaţii se descoperă că unii au probleme de sănătate. Am avut câţiva cu probleme grave de sănătate", a declarat marţi, pentru AGERPRES, Violeta Milaş, directorul DGASPC Sălaj.
Aceasta apreciază că legislaţia este prea permisivă în privinţa celor care îşi abandonează bebeluşii în spital, creând probleme instituţiilor statului care se ocupă ulterior de aceşti copii.
"Am spus-o şi o să o repet-o întotdeauna: dacă ţi-ai abandonat copilul în spital, deci de la naştere nu l-ai dorit, de ce eu, în momentul în care vreau să-l declar adoptabil, trebuie să îţi cer acordul din nou? Pentru ce? Dar nu numai ţie, ci şi tuturor rudelor până la gradul IV pe care le găseşti. Dacă dintr-o familie nimeni n-a vrut să-l vadă pe copil, de ce să umblăm noi să căutăm rudele să le luăm declaraţii, ca să ajungem în instanţă să putem să declarăm copilul adoptabil, să aibă o şansă în viaţă? Nu este normal, dacă tu ai luat o decizie. Poate să revină în 60 de zile, pentru că se presupune că ar putea avea o traumă post-naştere. Dar nu acesta este motivul. Motivul e că nu-şi doresc copiii", afirmă sursa citată.
Directorul DGASPC afirmă că probleme există şi în cazul abandonurilor din familie a fraţilor, deoarece legislaţia interzice despărţirea lor.
"Cea mai mare problemă este abandonul copiilor direct din familii. Acolo unde sunt fraţi, legea spune că nu pot fi despărţiţi, dar dacă unul are doi ani, tot legea spune că trebuie să fie îngrijit de un asistent maternal. Sau avem fraţi dintre care unii sunt cu handicap şi ar trebui să fie la o şcoală specială, dar unii nu au nicio problemă şi ar trebui să meargă la o şcoală normală. Şi aici întâmpinăm probleme în despărţirea fraţilor", precizează Violeta Milaş.
Sursa: AGERPRES