Directorul executiv al APMGR, Laurenţiu Mihai, a declarat că instituţia este de acord cu dreptul autorităţilor de a delista medicamente compensate şi gratuite, dat acest lucru trebuie să se facă după criterii transparente şi să existe alternativă terapeutică pentru moleculele eliminate.
"Pentru producătorii de generice, propunerea de delistare aflată în dezbatere publică aduce două probleme. Nepunând nici o clipă la îndoială dreptul autorităţilor de a evalua lista de compensate, considerăm că este foarte important ca aceasta să se facă după criterii transparente, cunoscute, şi care să nu pună în pericol accesul la tratament al pacienţilor.
În acest moment lista cuprinde cel puţin un medicament care odată scos de pe listă nu ar mai avea alt înlocuitor, iar pe de altă parte sunt două sau trei propuneri care nu respectă criteriile din legislaţia privind evaluarea tehnologiilor medicale", a spus Laurenţiu Mihai.
Potrivit acestuia, "ar fi foarte normal" ca atunci când un medicament este scos de pe lista de compensate şi gratuite pacienţii să poată găsi un înlocuitor în listă la acelaşi preţ şi cu aceeaşi eficienţă terapeutică.
"În clipa în care un medicament este scos de pe listă, cu siguranţă va fi recomandat de către medici un înlocuitor care se află pe listă, eventual mai scump, astfel încât nu numai că nu se vor obţine economii, ci dimpotrivă preţurile plătite de pacient, dar şi de sistemul public, vor creşte. Singura posibilitate de economii o vedem prin acea nouă categorie introdusă, de compensare de 20% dar acolo va rămâne ca pacientul să plătească mai mult din buzunar", a susţinut directorul executiv APMGR.
El a menţionat că sunt propuse pentru eliminarea de pe lista de medicamente compensate şi gratuite medicamente pentru diabet şi afecţiuni cardiovasculare.
Sursa: AGERPRES