Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Violeta Milaş, susţine că un mod de a stimula adopţiile de copii mai mari de doi ani din România ar fi acordarea unui concediu de adaptare de şase luni pentru familiile respective.
"Părerea mea, şi personală şi profesională, este că pentru a stimula adopţia copilului mai mare de doi ani este absolut necesar a se introduce o prevedere legală pentru susţinerea familiei care adoptă printr-un concediu de îngrijire a copilului de măcar şase luni.
Fiindcă este absurd. Ai dat în adopţie un copil mai mare de doi ani unei familii şi ei ce fac? Pot avea un concediu de odihnă de maxim o lună de zile, ca să se adapteze copilul în familie. Să nu-l numească concediu de maternitate ci chiar concediu de adaptare, dacă vrem să stimulăm adopţia copilului mai mare de doi ani. În alte ţări există aşa ceva. La noi, părinţii nu au posibilitatea să stea cu copilul acasă, să se adapteze. În şase luni, copilul se adaptează. Dacă ar exista acest concediu, i-ar stimula şi pe părinţi. Dar aşa, de multe ori vine frica: dacă n-am bunici, n-am bani de o bonă, ce fac cu copilul?", a declarat vineri, pentru AGERPRES, Violeta Milaş.
În opinia sursei citate, o asemenea măsură ar avea inclusiv un impact economic, prin reducerea sumelor pe care statul le plăteşte pentru îngrijirea copiilor fără părinţi.
"Decizia de a adopta nu este una simplă, pentru că îţi schimbă viaţa. Dacă tot au decis să adopte, statul nu vine cu nimic în sprijinul lor. Sigur, nu sunt taxe pentru adopţie, dar ajutorul ar trebui să fie din momentul în care copilul ajunge în familie. Un concediu de şase luni ar fi ideal. Am zis minim şase luni, dar ar merge şi un an. Nu sunt eu în măsură să decid, dar impactul economic ar fi mult mai bun, decât să ţii un copil într-un centru", a subliniat directorul DGASPC Sălaj.
Violeta Milaş a adăugat că instituţia pe care o reprezintă se pregăteşte în prezent pentru prima adopţie internaţională la nivel de judeţ, iar pe plan naţional de alte patru.
"Avem şi o adopţie internaţională în lucru, care merge destul de bine şi sperăm ca în luna februarie să fie definitivată. Sunt români plecaţi în Canada, înscrişi prin Oficiul Român de adopţii. La noi este prima, dar în alte judeţe au fost chiar mai multe. Copilul are cinci ani, fiind abandonat în spital. (...) Au fost adoptaţi de la noi copii şi în Bihor, în Cluj, în Prahova. Ce mă bucură e că familiile de la noi s-au mai deschis şi nu au reticenţe în nicio privinţă privind copiii adoptaţi. Pentru 21 de copii suntem în identificarea de familii care i-ar putea adopta. În acest moment avem în potrivire patru copii cu familii din alte judeţe", a adăugat sursa citată.
Sursa: AGERPRES