În perioada 30 ianuarie-2 februarie, Episcopia Caransebeşului organizează, prin sectorul Social-Filantropic, o colectă de strângere de fonduri pentru a ajuta la ridicarea primului Centru de Recuperare Oncologică din ţară.
"Acest proiect de construcţie al clinicii de îngrijiri paleative de la Nera este un proiect pretenţios, primul din ţara noastră, care se definitivează în această perioadă în Caraş-Severin.
Ştim că societatea civilă s-a mobilizat pentru strângerea de fonduri în vederea definitivării clinicii, iar, în acest context, pentru că suntem implicaţi ca biserică în proiect, facem apel către toţi credincioşii Bisericii Ortodoxe Române, în special către cei din Episcopia Caransebeşului să contribuie, fiecare după putinţă, pentru a pune umărul la alinarea celor aflaţi în suferinţă", a declarat Casian Ruşeţ, secretar eparhial în Episcopia Caransebeşului.
Fundaţia "Sfânta Irina" din Bucureşti, coordonată de prof. univ. dr. Pavel Chirilă, construieşte în Episcopia Caransebeşului, lângă Mănăstirea Nera din localitatea Sasca Montană, primul Centru de Recuperare Oncologică din România, care are ca scop ajutorarea bolnavilor de cancer.
Clinica se construieşte, în mare parte, cu fonduri europene şi va trata şi consilia bolnavii de cancer în stadii iniţiale: aflarea veştii, debutul bolii şi depistarea precoce. Clinica va fi de tip rezidenţial, cu 42 de saloane spaţioase şi confortabile, construite pe o structură arhitecturală şi funcţională de tip sanatorial. Fiecare bolnav va fi găzduit într-un salon cu un singur pat şi va beneficia de o cură de recuperare de 14 zile.
La aceste considerente se adaugă statisticile Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin care arată că judeţul ocupă locuri fruntaşe la mai multe tipuri de cancer (de sân, de col uterin şi cancerul de colon).
Toţi cei care doresc să se alăture la realizarea acestui proiect pot să se adreseze oficiilor protopopeşti, parohiale şi mănăstireşti, precum şi direct către Sectorul Social-Filantropic al Episcopiei Caransebeşului.
Sursa: AGERPRES