La Spitalul Universitar Gregorio Marańon din Madrid a fost prezentată o metodă nouă de tratament a persoanelor care au suferit un infarct acut de miocard, care se bazează pe utilizarea de celule cardiace provenite de la donatori, această terapie fiind testată deja cu succes la şapte pacienţi.
În cadrul acestui test clinic vor fi trataţi 55 de bolnavi. Dintre aceştia, şapte, al căror ţesut cardiac era foarte afectat, au fost deja operaţi şi evoluează foarte bine.
'Celulele alogene, adică provenind nu de la pacient, ci din inima unor donatori, sunt tratate şi stocate' şi apoi folosite pe inima persoanei care a suferit un infarct', a explicat doctorul Francisco Fernández-Aviles, şeful serviciului de cardiologie de la clinica madrilenă.
Cel mai bun interval pentru aplicarea acestui tratament este de la 5 până la 10 zile după producerea infarctului, atunci când situaţia clinică a pacientului s-a stabilizat.
Celulele se prelevează de la donatori voluntari şi 'sunt analizate în manieră exhaustivă'. Doar cele care funcţionează 'optim' sunt selecţionate şi multiplicate, până la atingerea 'numărului necesar de 35 de milioane pentru fiecare pacient'.
Administrarea celulelor se efectuează pe cale intracoronariană, printr-un procedeu similar celui utilizat pentru a fixa un stent, cu un cateter foarte mic şi delicat care nu produce leziuni mecanice, au detaliat specialiştii spanioli.
Acest studiu este susţinut de Comisia Europeană prin proiectul numit CAREMI, la care participă peste 20 de organisme europene. Concluziile sale se vor putea trage doar după efectuarea tuturor celor 55 de teste clinice, la sfârşitul anului 2016.
Sursa: AGERPRES